6 tips om spataderen te voorkomen

benenDe exacte oorzaak van spataderen is moeilijk te bepalen. De factoren die van invloed zijn bij het ontstaan van spataderen verschillen per persoon. Zo spelen erfelijke factoren een rol en kunnen spataderen ook ontstaan door zwangerschap of overgewicht. Een andere factor is het hebben van een beroep waarbij iemand lang moet staan. Deze mensen lopen een verhoogd risico op het krijgen van spataderen. Ondanks dat ze moeilijk de aard van hun beroep kunnen veranderen, zijn er wel degelijk tips om het risico op spataderen terug te brengen:

1. Voorkom langdurig staan en/of zitten

Door langdurig te zitten worden de aderen extra belast door de zwaartekracht. Het is daarom belangrijk om het zitten en/of staan af te wisselen. Heb je voornamelijk een staand beroep? Probeer af en toe even te zitten en je kuiten aan te spannen. Bij een zittend beroep is het juist weer verstandig om af en toe te lopen. Op deze manier worden de aderen even ontlast. Mocht het echt niet mogelijk zijn om het staan en zitten af te wisselen, dan is het raadzaam om preventief compressie- of steunkousen te dragen.

2. Zorg voor een gezond en gevarieerd dieet

De spataderen zijn vaak een gevolg van een verstoorde bloedsomloop. Een gezonde, gevarieerde voeding kan helpen bij het normaliseren van de bloedsomloop. Eet voldoende vers fruit en vezels, maar pas juist op met alcohol en koffie.

3. Draag comfortabele schoenen

Comfortabele schoenen dragen is belangrijk om de druk op de aderen weg te nemen. Daarbij is het belangrijk dat het voorvoet- en hielgedeelte voldoende stevigheid geeft en dat er een stevige achtervoetsteun aanwezig is zodat de aderen steun en rust krijgen. Mocht je echt hoge hakken willen dragen, beperk dat dan tot 2 á 3 keer per week.

4. Pas op met zware dingen tillen

Het optillen van zware objecten zorgt voor extra druk op de aderen. Vooral bij de personen die al spataderen hebben, kan het plotseling druk zetten op de aderen resulteren in een uitbreiding.

5. Voorkom overgewicht

Overgewicht is een belangrijke factor bij het ontstaan van spataderen. Door de toename van de omvang van de buik is het moeilijker voor het bloed om van de benen naar het hart worden teruggevoerd. Hierdoor ontstaat er een ophoping in de aderen op het been, wat spataderen tot gevolg kan hebben. De kans op spataderen neemt sterk af wanneer je gewicht verliest bij overgewicht.

6. Draag losse kleding

Strakke kleding kan de bloedsomloop bemoeilijken. Draag daarom wijd vallende kleding die zacht is en continu ventileert. Hierdoor kan de bloed makkelijk zich verplaatsen en wordt de kans op spataderen vermindert.

Wilt je meer weten over spataderen, het ontstaan van spataderen en de behandelingen hiervoor? Lees dan hier verder.