Welke zorgkosten zijn aftrekbaar van de belasting?

Het is weer tijd om belastingaangifte te doen voor het jaar 2023. We willen je graag informeren over welke zorgkosten je kunt aftrekken van de belasting.

zorgkosten fiscaal aftrekbaarVoorwaarden

Je kunt alleen kosten voor zorg aftrekken als je hiervoor geen vergoeding ontvangt via je zorgverzekering of andere overheidssteun. Met andere woorden, medische behandelingen waarvoor je al een vergoeding hebt ontvangen, zijn niet aftrekbaar bij de belasting.

Als je een polis hebt met beperkingen in de keuze van zorgaanbieders, dien je naar een arts of instelling te gaan die een contract heeft met jouw zorgverzekeraar. Als je ervoor kiest om naar een andere zorgaanbieder te gaan, worden de kosten (deels) niet vergoed en zijn deze kosten niet aftrekbaar van de belasting.

Kosten voor zorgpremies, eigen risico en bijdragen aan het CAK zijn eveneens niet aftrekbaar van de belasting.

Zijn de kosten voor een operatie fiscaal aftrekbaar?

De belastingdienst stelt: alleen noodzakelijke kosten die verband houden met ziekte of invaliditeit zijn aftrekbaar. Of een operatie om medische of cosmetische redenen wordt uitgevoerd, wordt bepaald door de arts. Alleen de kosten die noodzakelijk zijn om medische redenen zijn aftrekbaar. Dit betekent dat operatiekosten aftrekbaar zijn als ze niet worden vergoed door de zorgverzekeraar, maar wel noodzakelijk zijn vanwege ziekte of invaliditeit.

Hoe kun je operatiekosten fiscaal aftrekken?

Patiënten die naar onze polikliniek zijn doorverwezen, ondergaan een onderzoek door een arts. Als tijdens het consult blijkt dat een medische behandeling nodig is die niet wordt gedekt door de zorgverzekeraar, zal de arts een brief verstrekken die kan worden ingediend bij de belastingdienst tijdens de aangifte. Voorbeelden van dergelijke medische ingrepen die soms niet worden vergoed zijn behandelingen voor lipoedeem en spataderen.

Zijn de kosten voor medicijnen aftrekbaar?

Medicijnkosten die zijn voorgeschreven door een arts en die volledig zelf zijn betaald, zijn fiscaal aftrekbaar. Dit geldt alleen voor medicijnen die als geneesmiddel worden gebruikt. Als (een deel van) de medicijnkosten wordt vergoed door de zorgverzekering, zijn deze kosten niet aftrekbaar.

Belastingdienst

Jaarlijks publiceert de belastingdienst een overzicht van alle zorgkosten die aftrekbaar zijn van de belasting. Hier vind je ook informatie over kosten van vervoer van en naar zorginstellingen, hulpmiddelen en andere zorgkosten. Heb je hulp nodig bij je belastingaangifte? Overweeg dan een belastingadviseur in te schakelen of zoek gratis hulp. In Nederland zijn verschillende maatschappelijke organisaties die gratis ondersteuning bieden bij belastingaangiften, zoals vakbonden, ouderenbonden, wijkwinkels, buurtcentra, belastingwinkels en formulierenbrigades.

Plan een consult

Ben je van plan om je te laten behandelen en wil je weten of je in aanmerking komt voor de fiscale regelingen? Maak dan een afspraak voor een consult op een van onze vestigingen in Tilburg, Rijswijk of Rotterdam.

Disclaimer
Bovenstaande informatie is zorgvuldig samengesteld, maar we zijn niet aansprakelijk voor de beslissingen van de belastingdienst. Het is raadzaam om vooraf contact op te nemen met de belastingdienst voor advies dat specifiek is voor jouw situatie. Bovendien is het essentieel om te benadrukken dat een arts altijd een onafhankelijke diagnose zal stellen volgens de geldende medische richtlijnen.