Spataderen en sporten

spataderen en sportTijdens zijn spreekuur voor spataderen krijgt fleboloog drs. Cheno Abas regelmatig vragen over het verband tussen sporten en spataderen. Ook gezonde mensen die veel sporten kunnen bijvoorbeeld al op jonge leeftijd spataderen krijgen.  Dokter Abas geeft in dit artikel antwoord op de meest gestelde vragen over het verband tussen sporten en spataderen.

Helpt sporten tegen het ontstaan van spataderen?

Sporten zorgt voor een gezond lichaam en dus ook voor gezonde aderen. Het regelmatig beoefenen van een sport houdt de aderen soepel en sterk. Beenspieren spelen bovendien een belangrijke rol in het rondpompen van het bloed door de aderen. Zonder de regelmatige hulp van samentrekkende beenspieren krijgen aderen het moeilijk bij de afvoer van het bloed naar het hart en zo kunnen spataderen ontstaan. Recreatief sporten is dus goed maar zeer intensieve krachtoefeningen of extreem trainen (topsport) kunnen daarentegen juist tot het ontstaan van spataderen leiden.

Kan ik door sporten spataderen krijgen?

Zoals in bovenstaande antwoord al beschreven helpt recreatief sporten goed  tegen het ontstaan van spataderen en kunnen intensieve krachtoefeningen en extreem trainen juist spataderen veroorzaken.

spataderen hardlopenHebben spataderen invloed op mijn sportprestaties?

Het is nooit wetenschappelijk aangetoond dat spataderen een negatieve invloed hebben op sportprestaties. Wel is het logisch dat klachten zoals pijn en vermoeide benen er niet voor zorgen dat je op een comfortabele manier kunt sporten. Indirect zou dit de effectiviteit en kwaliteit van een sportprestatie kunnen beïnvloeden. Daarnaast kunnen de onbehandelde spataderen in de loop van tijd verergeren als je niet op tijd ingrijpt en loop je een groter risico op het ontwikkelen van oedeem en een open been. Dit zal ongetwijfeld de sportprestaties negatief beïnvloeden.

Welke behandeling is voor mij het beste?

Pas na een consult met een duplexonderzoek kan de behandelaar beslissen welke behandeling het beste is. Met een duplex worden de aderen in beeld gebracht door middel van een echo.  Bij Polikliniek de Blaak hebben we de keuze uit de meest moderne behandeltechnieken: scleroseren, muller of endoveneuze laserbehandeling.

Hoe lang kan ik niet sporten na een behandeling van spataderen?

Dat hangt van de behandeling af. Na een behandeling door middel van sclerocompressietherapie is een rustperiode van 10 dagen voldoende. Na een Muller of EVLT behandeling dient een rustperiode van 10 dagen te worden aangehouden.

 

Als je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt over spataderen en sporten dan ben je van harte welkom op het spreekuur bij Polikliniek de Blaak. Zorg wel voor een verwijsbriefje van de huisarts vanwege de eventuele vergoedingen vanuit de zorgverzekering.

Een afspraak maken kan telefonisch: 085-4881700