Grote waardering voor presentatie over onderzoek naar lipoedeem

De presentatie van drs. Boonen van Polikliniek de Blaak over zijn wetenschappelijk onderzoek naar lipoedeem is bijzonder goed ontvangen tijdens de European Vascular Course in Maastricht dit jaar. Het onderzoek is een initiatief van prof. dr. H.A.M. Neumann, drs. R.S.M.  Boonen en mw drs. C.B. van de Pas. Zij maken zich al meerdere jaren sterk voor meer onderzoek naar lipoedeem en willen meer bekendheid geven aan de aandoening onder collegae.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek is aangetoond dat er bij lipoedeem ook in een geringe mate lymfoedeem voorkomt. Voorts is bewezen dat, wanneer je lipoedeem behandeld door middel van de “power assisted vibroliposuctie onder tumescent lokaal anesthesie” de lymfevaten niet beschadigd worden. Dit is belangrijk in verband met de keuze van het anestheticum. Lymfevaten kunnen wel beschadigd worden als je lipoedeem onder algehele narcose behandeld. De conclusie van het onderzoek is dan ook dat de eerste keuze voor een liposuctie bij lipoedeemeen behandeling onder plaatselijke tumescente verdoving is.

Belangrijk nieuws

De uitkomst dat liposuctie bij lipoedeem de lymfevaten niet beschadigd mits onder tumescent verdoving uitgevoerd, was voor de toehoorders belangrijk nieuws.  Binnen de medische wereld was tot nu toe nog niet iedereen positief over de liposuctiebehandeling bij lipoedeem vanwege de mogelijke beschadiging van de lymfevaten. Dit argument is door dit onderzoek van de baan, en patiënten kunnen zich dus wel veilig laten behandelen.

Presentatie tijdens European Vasular Course

De voordracht over de uitkomst van het wetenschappelijk onderzoek werd door drs. Boonen gehouden  als onderdeel van de “free paper sessions”.  De twaalf inzendingen in deze categorie werden door een jury beoordeeld op wetenschappelijke inhoud en presentatie van de voordracht. Dit leverde een mooie tweede plaats op voor het lipoedeemonderzoek.