Lipedema Awareness Month 2022

lipedema awareness month 2022Ook in het jaar 2022 is het nog nodig om een wereldwijde lipoedeem Awareness Month te organiseren. Hoewel lipoedeem geen zeldzame ziekte is, wordt de juiste diagnose slechts zeldzaam gesteld. De aandoening wordt nog altijd aangezien voor obesitas of lymfoedeem maar lipoedeem is iets geheel anders. Zonder juiste diagnose kan een patiënt ook niet geholpen worden. Bovendien leidt een verkeerde behandeling tot veel frustratie bij de patiënt, omdat het geen verbetering zal opleveren.

Feiten over lipoedeem

Om de symptomen van lipoedeem te kunnen herkennen hebben we enkele feiten over de aandoening op een rij gezet:

  • Veelvoorkomend bij lipoedeem is een overbloezende ophoping van vet bij de enkels
  • 50% van alle lipoedeempatiënten haalt de Beighton score voor hypermobiliteit
  • Pijn is geen vereiste bij een diagnose lipoedeem maar komt wel vaak voor
  • Blauwe plekken, vermoeide of zware benen zijn zeer veel voorkomend
  • De vettoename op benen of armen is altijd symmetrisch
  • Lipoedeem kan op elke leeftijd ontstaan maar start vaak bij hormonale veranderingen

Een maand lang extra aandacht

De Lipedema Awareness Month 2022 is een initiatief van de Lipedema Foundation. De organisatie hoopt de aandoening meer bekendheid te geven zodat er meer juiste diagnoses gesteld zullen worden in de toekomst. Je kunt zelf meehelpen door berichten zoals dit blog te delen op social media. Hoe meer zorgprofessionals de symptomen leren herkennen hoe beter het is.

Polikliniek de Blaak

Onze kliniek heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van lipoedeem door middel van liposuctie. Bovendien zijn onze ervaren artsen al meer dan 15 jaar de aangewezen personen om de juiste diagnose te stellen. Onze kliniek organiseert regelmatig informatieavonden en Webinars over lipoedeem voor zorgprofessionals zoals huisartsen, huidtherapeuten en fysiotherapeuten om ze te helpen bij het herkennen van de aandoening. Wil je meer informatie over lipoedeem of zou je graag een diagnose willen? Neem dan gerust contact op met onze kliniek.