Wat is het verschil tussen plastische chirurgie en cosmetische chirurgie?

Dertig jaar geleden is Polikliniek de Blaak begonnen als polikliniek voor behandeling van spataderen en dermatologie. Na enkele jaren zijn proctologie, huidtherapie en cosmetische chirurgie daar bij gekomen. Regelmatig krijgen we de vraag wat het verschil is tussen plastische chirurgie en cosmetische chirurgie. In de volksmond worden beide termen door elkaar heen gebruikt maar er is wel degelijk een verschil.

Werkzaamheden plastische en cosmetische chirurgie

Onder cosmetische chirurgie vallen alle behandelingen aan het gelaat en niet al te zware cosmetische behandelingen aan het lichaam zoals liposuctie. De patiënten voor cosmetische chirurgie willen vooral de veroudering van het lichaam tegen gaan. Onder plastische chirurgie vallen alle herstellende en reconstructieve ingrepen aan het gelaat en lichaam. De nadruk ligt daarbij op het herstellen van schade aan het lichaam door trauma of ziekte. Sommige plastisch chirurgen voeren ook cosmetische chirurgie uit.

plastische chirurgieVerschil in opleiding

De titel ‘Plastisch Chirurg’ is een beschermde titel in Europa. Alleen artsen die de opleiding tot plastisch chirurg hebben afgerond mogen die titel gebruiken. Sinds 2019 is de titel ‘cosmetisch arts KNMG’ ook beschermd. Hierdoor kunnen cliënten en patiënten nagaan of een cosmetisch arts daadwerkelijk daarvoor opgeleid is.

Cosmetische chirurgie

De cosmetische chirurgie richt zich dus vooral op het terugdringen van kenmerken die horen bij de veroudering. De bekendste cosmetische behandelingen zijn injectables, ooglidcorrectie, facelift en liposuctie. Deze behandelingen worden in Nederland steeds vaker uitgevoerd en zijn daardoor vrijwel helemaal uit de taboesfeer gehaald.

Tenslotte

Als je een cosmetische behandeling wilt laten uitvoeren zijn er enkele punten die je kunnen helpen bij de keuze voor de juiste specialist;

  • Controleer BIG registratie
  • Heeft de kliniek het ZKN-Keurmerk?
  • Heeft de arts de juiste opleiding voor deze ingreep?
  • Heeft de arts veel ervaring met deze ingreep?

Je kunt deze vragen altijd stellen als je de kliniek belt. Wil je meer weten over een van de artsen van Polikliniek de Blaak? Bel gerust 085-4881700 om het na te vragen.