Lichamelijke klachten waarvoor mensen zich schamen

Lichamelijke klachten waarvoor mensen zich schamen                   

shame-379367-m

 

Wereldwijd hebben mensen last van kwaaltjes die zij zien als gênante aandoeningen. Hier durven ze niet over te praten en het is lastig om er actie op te ondernemen. Vaak zijn deze aandoeningen simpel op te lossen. Voor welke klachten schamen mensen zich nou eigenlijk het meest?

Schaamtekwaal 1: Aambeien

Aambeien zijn zwellichamen die opzwellen en daardoor klachten kunnen veroorzaken. Als u last heeft van aambeien dan kan het voorkomen dat u rood bloed ziet wanneer u naar het toilet bent geweest. Ook kunt u last hebben van jeuk en irritatie rondom je anus. Mensen vinden het vaak gênant om  hiervoor bij een huisarts of een specialist aan te kloppen. Veel mensen hebben er wel eens last van en het is vaak goed op te lossen.

Schaamtekwaal 2: Winderigheid

Overmatige gasvorming is erg vervelend. Vaak zorgt dit voor gênante situaties en mensen schamen zich hier erg voor. Overmatige gasvorming kan voorkomen door verkeerd of te snel te eten, waardoor voedselresten niet goed verteerd kunnen worden in de dikke darm. Eet daarom langzaam en kauw goed. Vermijd eten zoals peulvruchten, koolzuur en light producten.

Schaamtekwaal 3: Wratten

Veel mensen hebben wel eens last gehad van wratten, vooral kinderen hebben daar meer last van. Een derde van de kinderen op de basisschool hebben wel eens wratten gehad. Het blijkt dat 20 procent van de ouders zich schaamt voor de wratten van hun kinderen. De wratten verdwijnen uiteindelijk vanzelf, maar je kan ze ook makkelijk laten verwijderen door een arts of zelf middeltjes halen bij de drogist.

Schaamtekwaal 4: Erectiestoornissen

Ongeveer 14 procent van de Nederlandse mannen hebben last van een erectiestoornis. Ondanks dat veel mensen weten dat mannen op oudere leeftijd hier last van hebben, rust er wel een taboe op.  Het blijkt ook dat weinig mannen hiervoor naar een arts gaan om advies te vragen. Deze problemen gaan niet vanzelf over. Beweging, gezond eten en stoppen met roken hebben wel een positieve invloed.

Schaamtekwaal 5: Kalknagels

Kalknagels zijn bijzonder lastig te voorkomen en als de schimmel heeft toegeslagen zijn de nagels maar moeilijk gezond te krijgen. Vaak durven mensen met kalknagels geen open schoenen meer te dragen. Kalknagels aan de handen zijn al helemaal niet te verbergen. Hoewel de aandoening niet schadelijk is geeft het een vies en ontsierend effect.

Schaamtekwaal 6: Ongewenst urineverlies

Veel vrouwen maar ook mannen hebben wel eens last van blaasproblemen. Toch ondernemen mensen geen actie wanneer ze deze klacht hebben. Bij oudere mensen komt deze klacht vaker voor dan bij jongere mensen. Heb je hier last van dan zijn er diverse behandelingen, zoals bekkenbodemspieren trainen, medicatie of operaties mogelijk.

Heeft u last van zo’n ‘gênante’ lichamelijke klacht als aambeien? Schroom dan niet om contact op te nemen.