Laat medische klachten behandelen in coronatijd

Het lijkt logisch dat mensen even wachten met een bezoek aan de huisarts of specialist nu de strenge coronamaatregelen gelden. Het wordt echter ook steeds meer duidelijk dat we voorlopig nog wel met de maatregelen moeten leven. Maar als veel mensen nog langer zorg blijven mijden kan dat later tot grote problemen leiden. Bovendien is het niet altijd nodig fysiek aanwezig te zijn bij het consult. Zorgvragen kunnen immers ook virtueel, of telefonisch behandeld worden

Goede redenen om niet te wachten

Er zijn diverse redenen waarom mensen met medische klachten niet moeten wachten met het vragen om zorg bij de huisarts of specialist:

  1. Veel aandoeningen zijn progressief waardoor de klachten met de tijd verergeren of zelfs onbehandelbaar worden. Hoe eerder de behandeling start hoe groter de kans op een snelle en goede genezing.
  2. Als iedereen nu wacht met de zorgvraag zullen huisartsen, ziekenhuizen en klinieken straks overbelast raken als de coronamaatregelen versoepelen.
  3. Als te lang is gewacht met behandeling van progressieve klachten zal de behandeling zwaarder zijn, langer duren en meer kosten.
  4. De weerstand kan verminderen als aandoeningen onbehandeld blijven.

Het mag duidelijk zijn dat het per aandoening kan verschillen hoe ernstig het is om te wachten. Het is daarom verstandig om uw huisarts (telefonisch) te consulteren en samen te beslissen of er gewacht kan worden met behandeling of niet.

stop met zorgmijdenVeilig consult of behandeling

Veel huisartsen en specialisten bieden op dit moment de mogelijkheid van een telefonisch consult. Soms kan het nodig zijn te beeldbellen of wordt gevraagd een foto te sturen. Er kan zo veilig medicatie worden voorgeschreven of worden ingeschat of een operatieve ingreep kan worden uitgesteld. Het kan ook zijn dat de arts u toch fysiek moet onderzoeken of behandelen. Met een aantal maatregelen kan ook het bezoek aan de arts/kliniek veilig worden georganiseerd. Denk daarbij aan beschermende kleding, afstand houden of geen mensen tegelijk in de wachtkamer toelaten.

Specialisten maken zich zorgen

Specialisten van Polikliniek de Blaak maken zich zorgen over de patiënten die nu wegblijven. Patiënten met huidziekten, spataderen of anale problemen blijven momenteel weg en het is te verwachten dat ze straks allemaal tegelijk geholpen willen worden. Als de klachten in de tussentijd verergeren moeten we straks kiezen wie we snel en wie later kunnen behandelen. Zeker als de klachten zich gaan uiten in pijn of jeuk kan dat hele vervelende gevolgen hebben voor een patiënt. Ze willen daarom graag duidelijk maken dat iedereen op dit moment ook goed en veilig geholpen kan worden.

Wacht dus niet met uw zorgvraag maar raadpleeg uw huisarts of specialist. Zo houden we samen de gezondheidszorg in gang en voorkomen we problemen voor patiënten en zorgverleners in de toekomst.