Hoe verloopt het herstel na een liposuctie?

Loop je al een tijdje rond met het idee om de contouren van je lichaam te laten verbeteren door middel van liposuctie? Dan is het goed om te weten hoe het herstel na deze ingreep zal verlopen. In dit bericht leggen we stap voor stap uit wat je na de behandeling kunt verwachten. Zoals bij iedere chirurgische ingreep zul je ook na een liposuctie enige tijd nodig hebben om te herstellen. Hoe lang het herstel zal duren is erg afhankelijk van het behandelde gebied van het lichaam.

Kan ik meteen naar huis na een liposuctie?

Bij Polikliniek de Blaak voeren we een liposuctie altijd uit onder lokale verdoving. De arts zal tijdens de intake laten weten of je meteen na de ingreep naar huis kunt of een nacht in het zorghotel zal verblijven. De arts neemt die beslissing vooral op basis van de zwaarte van de ingreep. De patiënt kan in het zorghotel revalideren in een sfeervol en comfortabel hotel. De opname duurt een nacht waarbij een professionele verpleegkundige 24 uur per dag klaar staat om de patiënt de postoperatieve verzorging te geven die nodig is.

Wat kan ik doen in de eerste week?

Ook na een minder zware liposuctie moet de patiënt de eerste week heel rustig aan doen. Neem dus minimaal één, maar liever nog, twee weken vrij van je werk. Je doet heel rustig aan, dus je vermijd ook tillen, sporten of andere inspanningen. Je kunt je verder wel gewoon bewegen en een wandeling buiten maken is geen probleem. Gebruik de eerste week om een goed boek te lezen of te bingewatchen, net wat je wilt. Je kunt het beste ruim zittende kleiding dragen. Voor een beter en sneller herstel zal de arts drukkleding voorschrijven.

Hoe ziet het behandelde gebied er uit na de ingreep?

De eerste dagen na de ingreep zal het behandelde gebied er enigszins gezwollen en rood uitzien. Daarnaast zullen er blauwe plekken ontstaan die vanzelf weer wegtrekken. Het voordeel van een liposuctie is dat er geen grote incisies (sneden) in de huid gemaakt hoeven worden. Er zijn alleen kleine incisies te zien waar de canule doorheen is gegaan. De incisies zijn zo klein dat er niet of nauwelijks zichtbare litteken achter zal blijven.

liposuctie na de ingreepWanneer ben ik volledig hersteld van de liposuctie

Er is geen eenduidig antwoord te geven op de vraag wanneer je volledig bent hersteld na een liposuctie. Het is niet alleen afhankelijk van de zwaarte van de ingreep, maar ook van de leeftijd en gezondheid van de patiënt. Bovendien herstelt de ene persoon nu eenmaal sneller dan de andere. Sommige mensen zijn binnen 4 weken al volledig hersteld na een (lichte) liposuctie terwijl andere er maanden over doen. Bij lipoedeem patiënten kan het herstel na een zware liposuctie van de benen bijvoorbeeld wel tot drie maanden in beslag nemen. Het resultaat van de afname van vetweefsel is wel direct merkbaar.

Wat kun je zelf doen om het herstel te bevorderen?

Na de intake zal de arts je een informatiemap meegeven met instructies voor deze ingreep. Volg alle instructies goed op en je zult zo optimaal mogelijk herstellen. Doe rustig aan en geniet ook even van deze periode zonder stress en verplichtingen. Na enkele weken zal het resultaat goed zichtbaar worden.

Wil je meer weten over liposuctie? Bekijk dan de internetpagina over liposuctie of maak een afspraak voor een consult met een van onze artsen op tel. 085-4881700