Drie signalen bij spataderen die je niet mag negeren

Spataderen: we krijgen er bijna allemaal een keer mee te maken. Soms in de vorm van kleine blauwe of groene adertjes op de benen maar soms ook dikke kabels die van veraf zichtbaar zijn. Een groot deel van de spataderen zijn relatief onschuldig en veroorzaken nauwelijks pijnklachten. Er zijn echter ook spataderen die zo ernstig zijn dat ze andere gezondheidsklachten kunnen veroorzaken en dus behandeld moeten worden. Als je niet zeker weet of je jouw spataderen moet laten behandelen, lees dan verder, want we laten je drie signalen zien die aangeven dat het tijd is om de spataderen te laten onderzoeken door een professional.

Waarom heb je spataderen?

De aderen zorgen voor het transport van zuurstofrijk bloed, terug naar het hart. Deze aderen bevatten klepjes die voorkomen dat het bloed terugzakt naar beneden. Soms gaat een aderwand of aderklepje kapot, met als gevolg dat het bloed niet goed meer doorstroomt. Er zijn verschillende reden waarom een spatader kan ontstaan: leeftijd, zwangerschap, staande beroepen, erfelijkheid en overgewicht kunnen een negatieve bijdrage leveren aan het ontstaan.

Wat zijn de drie signalen?

1. De klachten verergeren

Je zou kunnen stellen dat deze regel voor alle gezondheidsklachten geldt. Of het nu gaat om bijvoorbeeld hoofdpijn of aambeien, als de klachten erger worden dan is het hoog tijd om een specialist te raadplegen. Dat geldt dus ook voor spataderen. Als de klachten in de loop van de tijd verergeren bestaat de kans dat er ook andere gezondheidsproblemen ontstaan.

2. Pijnklachten belemmeren je dagelijks leven

Spataderen kunnen flinke pijnklachten veroorzaken. Dat kan ervoor zorgen dat je liever wilt blijven zitten of stopt met sporten. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht die de gezondheid niet ten goede komt. De pijnklachten geven bovendien aan dat de bloedafvoer sterk verstoord is en dat kan leiden tot ernstige klachten zoals een open been.

3. Slechte nachtrust

Heb je s ’nachts het gevoel of er mieren over je been kruipen? Of zijn je benen zo vermoeid dat ze zwaar en loom aanvoelen? Dat kan zorgen voor een slechte nachtrust en ook dat is nadelig voor je algehele gezondheid. De klachten zijn een signaal van je lichaam om de aandoening serieus te nemen.

Wat kan er gebeuren als spataderen onbehandeld blijven?

Spataderen zijn niet alleen een cosmetische aangelegenheid. Je moet goed beseffen dat het een stoornis in de bloedsomloop is die kan verergeren. Door de problemen in de bloedsomloop krijgt de huid niet voldoende zuurstof en kan de kwaliteit van huid en weefsel teruglopen. De huid kan dan bruin van kleur worden. Bovendien wordt de huid broos en kwetsbaar. Kleine schaafwondjes kunnen zich ontwikkelen tot open wonden op de benen.

Deskundig advies

Als je een van de signalen herkent dan is het verstandig om een deskundig advies aan te vragen. Polikliniek de Blaak is al meer dan 30 jaar gespecialiseerd in onderzoek en behandeling van spataderen. We bieden patiënten een uitgebreid pakket aan de meest effectieve behandelingen die er momenteel beschikbaar zijn. Onze polikliniek heeft contracten met alle zorgverzekeraars en de kwaliteit van zorg wordt jaarlijks gecontroleerd door de ZKN met het ZKN Keurmerk als resultaat. Met een verwijsbriefje van de huisarts wordt het consult, inclusief duplexonderzoek vergoed door de zorgverzekering.

signalen spataderen