Aambeien en overgewicht

buiken

Overgewicht is een steeds groter wordend gezondheidsprobleem in Nederland. Bijna de helft van alle Nederlanders van 19 jaar en ouder heeft overgewicht. Bij ruim twaalf procent van de Nederlanders is het overgewicht zelfs zeer ernstig te noemen. Het hebben van overgewicht brengt veel risico’s met zich mee voor de gezondheid. Overgewicht verhoogt de kans op diabetes, hart- en vaatziekten, sommige vormen van kanker en aandoeningen aan de botten en spieren. Naast deze bekende gevolgen, vergroot het hebben van overgewicht de kans op aambeien.

Door een toename van het gewicht wordt de druk op de vaatwanden sterk vergroot. Dit heeft tot gevolg dat de bloedvaten in de endeldarm bij de anus gaan opzwellen en uitzakken. Bovendien gaat overgewicht vaak gepaard met een ongezond eetpatroon, waarbij er weinig rauwkost, vezelrijke groente en fruit wordt gegeten. Het onvoldoende eten van vezelrijk voedsel draagt bij aan een harde stoelgang, waardoor er veel geperst moet worden op het toilet. Hard persen is een van de belangrijkste oorzaken van aambeien.

Het voorkomen van overgewicht geeft ook een grotere kans op het voorkomen van aambeien. Maar wat kun je doen aan overgewicht? De belangrijkste elementen voor het voorkomen of behandelen van overgewicht is voldoende bewegen en gezond eten. Zorg ervoor dat je minstens twintig minuten per dag beweegt. Vooral wandelen en zwemmen hebben een positieve werking op het gewicht. Wat betreft voeding is er helaas geen wonderdieet dat afslanking garandeert. De voedings- en energiebehoefte verschilt immers per persoon. In zijn algemeen kan wel gesteld worden dat het belangrijk is om het vet- en suikerverbruik te verminderen, tussendoortjes te vermijden, de inname van alcohol terug te brengen en op vaste tijdstippen te gaan eten. Het vergroten van de hoeveelheid fruit en groenten in het dieet stimuleert de kans op gewichtsverlies en het behoud van het streefgewicht.

Voldoende beweging en een evenwichtig dieet zijn niet alleen belangrijke stappen voor het behandelen van overgewicht, maar ook voor het voorkomen van aambeien. Gezonder leven zorgt dus niet alleen voor een beter gewicht, maar ook voor een verminderde kans op aambeien.