10 mythen en misverstanden over spataderen

Eén op de vier mensen heeft last van spataderen. Toch gaat slechts een deel van deze mensen naar een arts om spataderen te laten behandelen. Dit komt mede doordat er een hoop mythen en misverstanden zijn over spataderen. Polikliniek de Blaak zet daarom 10 mythen voor jou op een rijtje.

 

1.”Ik ben te oud om mijn spataderen te laten behandelen”

Je bent nooit te oud om spataderen te laten behandelen. Een goede aanpak biedt zonder problemen en uitstekend resultaat.

 

2.”Ik laat pas iets aan mijn benen doen na mijn laatste zwangerschap”

Hoe langer je wacht met het behandelen van spataderen, hoe groter de kans op verwikkelingen. Wij raden daarom ook aan om vanaf drie maanden na de bevalling de spataderen te laten controleren.

 

3.”Als ik mij laat inspuiten of opereren moet het bloed een andere weg zoeken en komen de spataderen toch terug”

Bij mensen met spataderen functioneren de beenaderen onvoldoende waardoor er stuwingen in de venen en dus spataderen ontstaan. Wanneer spataderen behandeld worden en de ‘zieke stukken ader’ worden verwijderd, zal het bloed zijn oorspronkelijke stroomrichting hernemen.

 

4.”De ingespoten vloeistof is schadelijk voor mijn lichaam”

De vloeistoffen die gebruikt worden bij de behandeling van spataderen wordt al meer dan 50 jaar overal ter wereld probleemloos gebruikt. De vloeistof is dus niet schadelijk.

 

5.”Ik ben bang voor het inspuiten van spataderen omdat ik denk dat het heel pijnlijk is”

Een goed uitgevoerde behandeling is snel en pijnloos.

 

6.”Spataderen worden niet behandeld in de zomer”

Ook bij warm weer kan je een behandeling van spataderen ondergaan.

 

7.”Ik moet vermageren, want door overgewicht krijg ik spataderen”

Veel mensen denken dat overgewicht een oorzaak is van spataderen. Het is echter niet bewezen dat overgewicht, of in een ergere vorm: obesitas, een oorzaak is voor spataderen.

 

8.“Na een spataderoperatie ben ik er definitief vanaf”

De erfelijke aanleg voor spataderen speelt een belangrijke rol. Als je de spataderen hebt laten verwijderen, laat dan jaarlijks jouw benen controleren.

 

9.“Voor een spataderoperatie (stripping), moet ik naar het ziekenhuis om onder volledige narcose (of met een ruggeprik) geholpen te worden”

Voor een behandeling van spataderen hoef je niet naar het ziekenhuis. Bij Polikliniek de Blaak kan je terecht voor het behandelen van de spataderen. Dit wordt onder plaatselijke verdoving gedaan en na maximaal 2 uur kan je al lopend ons behandelcentrum verlaten.

 

10.”Ik laat mijn spataderen pas behandelen wanneer ik er last van krijg”

Hoe langer je wacht met het behandelen van spataderen, hoe groter de kans op verwikkeling. Het is daarom beter zo vroeg mogelijk te starten met de behandeling en regelmatig terug te komen voor controle.

 

Wilt je meer weten over spataderen, het ontstaan van spataderen en de behandelingen hiervoor? Lees dan hier verder.