Aambeien? Laat u behandelen bij Polikliniek de Blaak

Aambeien zijn een zeer vervelende aandoening die zorgt voor veel jeuk, bloedverlies en irritatie. Als u last heeft van:

  • Bloedverlies tijdens de stoelgang
  • Een drukkend en schrijnend gevoel in de anusstreek
  • Valse ontlastingsnood
  • Jeuk en irritatie

Dan raden wij u aan een afspraak te maken met onze proctologen. Zij helpen u snel van uw aambeien af. Bij Polikliniek de Blaak zijn er geen wachtlijsten. U kunt vaak al binnen een week terecht op het spreekuur. 

belknop

Bel mij terug

We bellen u binnen 2 werkdagen terug. Bij geen gehoor ontvangt u een email.
Wanneer moet ik met aambeien naar de proctoloog?

In enkele gevallen genezen aambeien binnen enkele dagen vanzelf. U kunt dit proces helpen met behulp van zalf of medicatie. Als de klachten aanhouden of de aambeien keren met regelmaat terug dan raden wij u aan een afspraak bij onze proctoloog te maken. Indien u de aambeien verwaarloosd dan kunnen er complicaties optreden in de vorm van een uitzakking of de vorming van bloedklonten. Dit gaat gepaard met veel pijn en vraagt om snel ingrijpen. 

Wat kan de proctoloog voor mij betekenen?

De proctoloog stelt een diagnose aan de hand van uw klachten en een klein lichamelijk onderzoek. Het kan zijn dat u geen last heeft van aambeien, maar te maken heeft met een andere aandoening in de anale streek. Als u wel last heeft van uw aambeien, dan zal er in eerste instantie zalf en/of zetpillen worden voorgeschreven in combinatie met aangepaste maatregelen, zoals een dieet. Hiermee pakken we ook de oorzaak aan van uw klachten.

Mocht dit niet helpen dan bindt de proctoloog de aambeien af met elastiekjes. Dit is een pijnloze ingreep. Slechts zelden is een opname voor een operatie in het ziekenhuis nodig, zelfs niet voor de grotere uitwendige aambeien. Na de ingreep of behandeling krijgt u instructies mee om te voorkomen dat u weer last van aambeien krijgt.

Bij verwaarloosde en pijnlijke aambeien wordt er een kleine insnede gemaakt die direct verlichting brengt. Pijn is geen typische klacht voor aambeien. Wanneer er pijn aanwezig is zal de proctoloog moeten zoeken naar een andere, samenhangende, oorzaak. Met een proctoscoop kan de arts de aambeien duidelijk zien en ze afdoende behandelen. Na de genezing kan dan nog een hinderlijk huidflapje, de zgn. marisca achterblijven. Dit kan eveneens makkelijk onder plaatselijke verdoving worden weggesneden. 

Wat zijn aambeien?

aambeien behandelen bij de proctoloog van Polikliniek de Blaak

Aambeien zijn zwellichamen in uw darmkanaal die de sluitspieren helpen om de darm af te sluiten. Hierbij doen de sluitspieren het zware werk door de normale ontlasting tegen te houden. Winden, darmslijm en diarree worden afgeremd door de aambeien. Kortom, iedereen heeft aambeien hoewel we dit doorgaans pas benoemen wanneer we er last van krijgen. 

 Waarom krijg ik last van mijn aambeien?

 Door persen bij ontlasting en bij irritaties en/of ontsteking in de darm ontstaat er een stuwing van bloed richting de zwellichaampjes. Deze raken te vol en de peesjes die de zwellichaampjes op hun  plaats moeten houden raken uitgerekt of scheuren af. Dit heeft tot gevolg dat de zwellichaampjes uitzakken en gaan bloeden. Er zijn meerdere factoren die kunnen bijdragen aan deze situatie:

  • Een afwijkend stoelgangspatroon
  • Ontstekingen of zwellingen in de dikke darm
  • Zwangerschap
  • veel persen en/of tillen
  • Een dieet met te weinig voedingsvezels

Bij constipatie zal door de harde ontlasting en door langdurig persen een beschadiging ontstaan van de bloedvaatjes in de uitgang van de anus. Vooral een gebrek aan voedingsvezels in het eten, waardoor de ontlasting te ingedikt en droog wordt, zorgt voor drukverhoging op de zwellichamen tijdens de stoelgang.

Waarom krijg ik last van de aambeien tijdens mijn zwangerschap?

aambeien en zwanger

Tijdens de zwangerschap groeit uw baarmoeder. Dit zorgt voor druk op de darmen. De extra druk zorgt voor een langzamere werking van de darmen. Een droge en hardere ontlasting is het gevolg. Daarnaast heeft ook de gewijzigde hormoonhuishouding invloed op het ontstaan van obstipatie.

Vooral in de laatste maanden van de zwangerschap neemt de druk van het kind in de baarmoeder toe en bij de geboorte zelf zal zich dat nog sterker manifesteren. De druk op de bloedvaten, die het terugvloeien van het bloed naar het hart verzorgen, wordt urenlang tegengewerkt. Dan kan het gebeuren dat de aambeien niet alleen prominent worden, maar dat zelfs een deel van de endeldarm naar buiten komt. Voor meer informatie zie aambeien en zwangerschap.

Aambeienspreekuur

Plaats Tijdstip Behandelaar
Rijswijk Dinsdag van 8.00 tot 16.30 uur Drs. Tanja Cijs
Rotterdam Vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur Drs. Tanja Cijs
Tilburg Wisselt; bel 085-4881700 voor meer informatie Drs. Sigrid Nijs

 

belknop

 Quote open

Testimonial

Ik heb er spijt van dat ik bijna 10 jaar met dit probleem heb rondgelopen terwijl het met een kleine ingreep van een kwartier was opgelost. Uit schaamte en angst voor de ingreep heb ik veel te lang gewacht terwijl dat achteraf gezien totaal onnodig was. Door de professionele houding van de arts heb ik mij niet ongemakkelijk gevoeld en de ingreep stelde eigenlijk niets voor. 

Anoniem - 2014

Quote sluiten

Video

In dit filmpje legt Drs. Tanja Cijs uit wat aambeien precies zijn. 

 

 

Brochure

Download:  brochure over aambeien behandelen.

Bij de volgende vestigingen van Polikliniek de Blaak kunt u terecht voor behandeling van aambeien: Rotterdam, Haaglanden en Tilburg.

 

afspraak maken


youtube google facebook twitter