Ik heb lipoedeem laten zien wie de baas is!

Juni is Lipoedeem maand. Ik hoor u denken… lipoedeem? Lipoedeem betekent letterlijk ‘vetzwelling’. Het is een chronische aandoening en is meestal pas zichtbaar aan het eind van de puberteit. Deze cellen trekken ook vocht aan, vandaar de naam lipoedeem. Kenmerkend voor lipoedeem is de symmetrie, je bovenlichaam kan wel 2 maten verschillen met je onderlichaam.

Ik ben ook lipoedeem patiënt, 4 jaar geleden -na een lang traject- werd er bij mij lipoedeem geconstateerd. Ik had continu vermoeide en zware benen. Dat lange traject was te danken aan het feit dat lipoedeem nog niet super bekend is en je meestal van het bekende kastje naar de muur gestuurd wordt. Lipoedeem is namelijk geen ‘’erkende’’ ziekte (terwijl dit dus wel degelijk iets is waar je niks aan kunt veranderen en zelfs invaliderend kan zijn als er niks aan gedaan wordt) dus worden operaties en dergelijke niet vergoed.

‘’Ga maar afvallen’’, ‘’Daar is geen pilletje voor’’, ‘’Dat wordt de rest van je leven steunkousen’’ zijn een paar van de vele ‘’adviezen’’ die ik heb gehoord, tot ik bij Polikliniek de Blaak in Rotterdam terecht kwam, mijn aller- allerlaatste hoop. Daar werkt Dr. Boonen, lipoedeem specialist. Wauw, wat een verademing als je de spreekkamer nog niet binnenloopt en iemand al zegt; ‘’ Ik zie het al, lipoedeem’’.🙏🏻

Nu 4 jaar verder ben ik 5 maal geopereerd aan armen en benen.. – ik zal u de zware operatie verhalen besparen – Maar wat ben ik blij met het eind resultaat. Geen pijn meer, geen vermoeidheid meer! Ondanks de liposuctie blijven er altijd nog wat ‘’slechte’’ cellen achter maar het overgrote deel is weggehaald en ik voel me weer happy! Lipoedeem is namelijk letterlijk een blok aan je been!

Deze foto is gemaakt op de Drakensbergen van Zuid-Afrika, waar ik in 2016 na ongeveer 15 minuten mijn bergtocht huilend moest staken vanwege de pijn aan mijn benen, heb ik in 2018 weldegelijk de top bereikt, na diverse operaties, heb ik boven een traantje gelaten en lipoedeem laten zien wie de baas is! 💪🏻

Jessie Pouw

overwinning op lipoedeem