Lipalgie of lipoedeem?

lipalgie syndroomTerwijl de aandoening lipoedeem nog altijd veel te weinig wordt herkend, zien we ook nog eens dat er verschillende medische benamingen voor worden gebruikt. In België spreekt men nogal eens over het ‘paardrijbroek-syndroom’ vanwege de vorm van de benen die op een paardrijbroek lijkt. Daarnaast zien we in alle Nederlandstalige gebieden dat de termen ‘Lipalgie’ en ‘Pijnlijk vetsyndroom’ gebruikt worden. Alle aanduidingen worden gebruikt voor dezelfde aandoening. Er is dus geen verschil tussen lipalgie of lipoedeem.

Wat is Lipalgie?

De term ‘lipalgie’ wordt dus gebruikt om lipoedeem aan te duiden. Het idee daarachter is dat lipoedeem niet echt een goedgekozen naam is, omdat er niet of nauwelijks oedeem (vochtopstapeling) aanwezig is. Sommige mensen vinden de naam lipalgie-syndroom daarom beter passen. Bij Polikliniek de Blaak hanteren we vooralsnog de meest gebruikte naam lipoedeem.

Diagnose en behandeling

Voor meer informatie over diagnose en behandeling van lipalgie-syndroom kun je onze pagina over lipoedeem raadplegen. Alle informatie op deze pagina’s is van toepassing voor beide benamingen. De mogelijke behandelingen worden helaas nog altijd niet vergoed door de zorgverzekeringen.