Wat is Acne?

De huid bevat ongeveer vijftien talgklieren per vierkante centimeter. Om de huid soepel te houden, produceren ze talg (huidsmeer). De talgklieren monden uit in haarzakjes. Als de openingen van de haarzakjes verstopt raken, ontstaat er acne.

De huid bevat ongeveer vijftien talgklieren per vierkante centimeter. Om de huid soepel te houden, produceren ze talg (huidsmeer). De talgklieren monden uit in haarzakjes. Als de openingen van de haarzakjes verstopt raken, ontstaat er acne.

Acne is een huidaandoening van de talgklieren waar vrijwel iedereen in de puberteit last van krijgt. De medische term is acne vulgaris. Acne wordt ook wel "jeugdpuistjes" genoemd. Hoewel niet helemaal correct, omdat ook volwassenen er nog last van kunnen hebben. Acne kan zich op uiteenlopende wijzen uiten. Bij de één blijft het bij enkele onopvallende puistjes, bij de ander is het een uitgebreide aandoening in het gezicht (neus, voorhoofd, wangen). Deze pukkels en puistjes kunnen ook elders op het lichaam (de rug, schouders, de hals of de nek) voorkomen. Er kunnen zich ook pustels en infiltraten in de huid vormen die vrij pijnlijk en groot kunnen zijn.

Afbeelding: Normale talgklier en Ontstoken talgklier

acnetherapie kan acne gedeeltelijk of volledig laten verdwijnen

 

Intake

Voorgaand aan de behandeling vindt een uitgebreid vrijblijvend intakegesprek plaats met onderzoek van uw huid. Na dit huidtherapeutische onderzoek wordt een behandelplan opgesteld en in sommige gevallen wordt een dermatologisch advies aangevraagd. Het gebruik van producten die de acne moeten doen verminderen en de thuisadviezen die noodzakelijk zijn om de behandeling te ondersteunen zullen in het behandelplan worden opgenomen. Eventueel gebruik van medicijnen van de dermatoloog kan een zeer goede aanvulling zijn. In onze polikliniek kan er nauw worden samengewerkt tussen deze 2 disciplines voor het streven naar een goed eindresultaat.

Dieptereiniging

Het accent van een acnebehandeling door de huidtherapeut ligt op het manueel reinigen van de huid. Hierbij worden blackheads en whiteheads (mee-eters) verwijderd. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een dun, klein naaldje, die een opening maakt in de huid. Zo kunnen de mee-eters makkelijker uit de huid worden gehaald. Het doel van de behandeling is om ontstekingen te verminderen en littekenvorming te voorkomen. Daarnaast worden nog huidverzorgingsadviezen gegeven. Nadat acne verminderd of verholpen is, kunnen er soms wat littekentjes achterblijven of is er een grove huidstructuur te zien.

Aanvullende behandeling

De acne littekens, grove poriën, pigmentvlekjes, vette huid en verdikte hoornlaag kunnen in overleg aanvullend behandeld worden met de fractional CO2 laser, glycolzuur peeling en/of de microdermabrasie.

Glycolzuur peeling:

De alpha hydroxy zuur (AHA) verdunt de hoornlaag, waardoor talgfollikels minder snel zullen verstoppen en ontsteken. Tevens zorgt deze peeling ervoor dat acnelittekens verminderen.

acnetherapie

Microdermabrasie:

Evenals de peeling wordt door middel van kristallen de bovenste huidlaag, bestaande uit dode en oude huidcellen, verwijderd. Met deze methode kan de huid in tegenstelling tot de peeling goed plaatselijk en intensief behandeld worden. Het apparaat is een systeem dat gesloten en steriel is en kan daarom juist goed bij actieve acne worden ingezet.

Gefractioneerde CO2 laserbehandeling:

Wanneer de acne rustig of verholpen is kunnen de littekens met intensieve laser behandeld worden. Bij de gefractioneerde CO2 laser wordt per behandeling een stukje (fractie) van de huid vervangen. In een paar behandelingen zal vrijwel de gehele huid vernieuwd worden. Dit heeft tot gevolg dat de huid een betere structuur en spanning krijgt. Deze behandeling is zeer geschikt voor behandeling van acnelittekens, littekens, grove poriën, fijne rimpels en pigmentvlekken door zonbeschadigde huid.

Duur van de behandeling

Het bepalen van de duur van de behandeling is afhankelijk van het verloop van het genezingsproces. In het begin van de behandeling zal de behandelfrequentie hoog liggen en kan er bijvoorbeeld om de 1 of 2 weken behandeld worden. De behandeling neemt af naarmate de conditie van de huid verbeterd.

 

Tips & adviezen:

  • Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne.
  • Verwissel bijvoorbeeld met regelmaat uw kussensloop voor een schone ondergrond.
  • Zelf krabbelen en uitknijpen van puistjes kan leiden tot ontstekingen en littekenvorming met als gevolg dat de korstjes en vlekjes juist vaak meer opvallen dan de acne zelf.
  • Stevig schoonmaken van de huid met heet water, zeep en veel alcohol droogt de huid uit waardoor er als huidreactie juist meer talg wordt aangemaakt.
  • Gebruik acne producten op minerale basis die geschikt zijn voor uw huidtype en acne soort.
  • Huidverzorging en make-up geeft de minste irritatie wanneer de producten geen parabenen en parfum bevatten en op minerale basis zijn.
  • Voeding heeft geen aantoonbare invloed op acne, stress en/of vermoeidheid wel.
 
 
acne gezicht reinigen

Kosten en vergoeding

De vergoedingen voor huidtherapeutische behandelingen verschillen per zorgverzekeraar. Wanneer de behandeling medisch acne gerelateerd is kunt u mogelijk hiervoor met een aanvullende verzekering in aanmerking komen. Voor meer informatie hierover, verwijzen wij u naar het polis blad van uw zorgverzekeraar. De kosten dient u per pin eerst zelf te betalen, bij recht op vergoeding kunt u de rekening hierna indienen bij uw verzekering.

De therapie wordt uitgevoerd door gediplomeerde huidtherapeuten. Lid van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH)

Geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici

Bij de volgende vestigingen van Polikliniek de Blaak kunt u terecht voor behandeling door middel van acnetherapie: Rotterdam, Tilburg en Rijswijk / Haaglanden.

Prijslijst Acnetherapie

Intakegesprek huidtherapie gratis
Acnetherapie €   45,00
Acnetherapie + microdermabrasie wangen €   75,00
Acnetherapie + microdermabrasie € 110,00

 

Bovenstaande prijzen zijn per behandeling en inclusief BTW.

 

 

afspraak maken

Bel mij terug

We bellen u binnen 2 werkdagen terug. Bij geen gehoor ontvangt u een email.

Meest gelezen


youtube google facebook twitter

Polikliniek de Blaak maakt gebruik van cookies
Klik hier voor meer informatie.

  
Ik accepteer de cookies van deze website.