Wat is melanoom en hoe wordt het behandeld?

melanoomMelanoom is een vorm van huidkanker die ontstaat uit melanocyten, de cellen die verantwoordelijk zijn voor de productie van melanine, het pigment dat kleur geeft aan de huid, ogen en haren. Het is een ernstige vorm van huidkanker die zich snel kan verspreiden naar andere delen van het lichaam als het niet vroegtijdig wordt opgemerkt en behandeld. Het is belangrijk om alert te zijn op tekenen van melanoom en regelmatig een dermatoloog te raadplegen voor huidcontroles.

Oorzaken van melanoom

De oorzaken van melanoom kunnen variëren, maar blootstelling aan ultraviolette (UV) straling, zowel van de zon als van zonnebanken, is een belangrijke risicofactor. Mensen met een lichte huidskleur, veel moedervlekken, een familiegeschiedenis van deze huidkanker of een verzwakt immuunsysteem lopen een groter risico op het ontwikkelen van deze vorm van kanker.

Diagnostisch onderzoek

Bij vermoeden van melanoom zal een dermatoloog een huidbiopsie uitvoeren om een monster van het verdachte gebied te nemen voor verder onderzoek. Als de diagnose melanoom wordt bevestigd, wordt de uitgebreidheid van de kanker beoordeeld om de juiste behandeling te bepalen.

Behandeling van melanoom

De behandeling van melanoom kan verschillende benaderingen omvatten, afhankelijk van het stadium van de kanker. Chirurgie is vaak de eerste keuze bij vroege stadia van melanoom, waarbij het melanoom en een marge van gezond weefsel worden verwijderd om ervoor te zorgen dat alle kankercellen zijn verwijderd. Bij gevorderde stadia kan chirurgie worden gecombineerd met andere behandelmethoden, zoals immunotherapie, gerichte therapie, chemotherapie of bestralingstherapie. Voor deze therapieën word je doorverwezen naar een ziekenhuis.

Controleer je huid

Er bestaat een handige methode die kan helpen bij het herkennen van melanoom: de ABCDE-methode. Vroege opsporing, regelmatige huidcontroles en het vermijden van overmatige blootstelling aan UV-straling blijven de beste preventieve maatregelen. Het is belangrijk om verdachte huidveranderingen of moedervlekken direct te laten controleren door een medisch professional.

Bij twijfel

Als je twijfelt over een vlekje op je huid dat verandert of aan andere signalen voldoet, moet je direct contact opnemen met je huisarts. Deze kan het plekje beoordelen en indien nodig je doorverwijzen naar een dermatoloog voor behandeling.