Teledermatologie

In samenwerking met Teledermatologisch Consultatie Centrum Nederland (TCCN en KSYOS) en de huisartsen, verricht onze dermatoloog teledermatologische consulten.

Ongeveer 20% van de patiënten bezoekt het spreekuur van een huisarts vanwege huidproblemen. Huisartsen sturen een significant deel door naar een dermatoloog in het ziekenhuis. Dit levert een grote kostenpost op voor de verzekeraar. Teledermatologie wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

Teledermatologie biedt hiervoor een oplossing en werkt als volgt:

  1. dermatoloog teledermatologie huidziekte diagnose artsDe huisarts maakt digitale foto’s van het huidprobleem
  2. Deze foto’s stuurt de huisarts samen met een ingevulde vragenlijst (anamnese) via een streng beveiligde internetverbinding naar de dermatoloog. De methodiek is conform het protocol dat met de beroepsvereniging van dermatologen (NVDV) is opgesteld.
  3. De dermatoloog krijgt via e-mail en eventueel SMS een bericht dat er een aanvraag binnen is.
  4. De dermatoloog stelt de diagnose en stuurt deze met een therapeutisch advies naar de huisarts.
  5. Als vast onderdeel van de procedure evalueren huisarts en dermatoloog samen het afgerond teleconsult, met als doel kwaliteit van de methodiek en medische inhoud te garanderen.

Huisartsen en dermatoloog krijgen voor de start van de teledermatologie een geaccrediteerde workshop. Deze training zal bij Stichting Polikliniek de Blaak gegeven worden door TCCN en KSYOS. Zij garanderen de bescherming van patiëntgegevens en werken met moderne
“web-based” technologie. Dit is te vergelijken met internetbankieren. Het systeem kan geïntegreerd worden met informatiesystemen van huisartsen en ziekenhuizen.
Ook zien TCCN en KSYOS erop toe dat de dermatologen binnen drie dagen op de aanvraag reageert.

Steeds meer huisartsen in de regio’s Rotterdam en Haaglanden sturen ons teleconsulten. Dit bevordert de kwaliteit en de samenwerking tussen eerste en tweede lijn waaraan wij graag onze medewerking verlenen.

Afspraak maken085 - 488 17 00
We bellen u binnen 2 werkdagen terug. Bij geen gehoor ontvangt u een email.