Vasectomie

Sterilisatie van de man

vasectomie sterilisatie man

Is uw gezin compleet? Bij Polikliniek de Blaak in Tilburg kunt u ook terecht voor een vasectomie (sterilisaties bij mannen). Onze artsen zijn gespecialiseerd in het verrichten van sterilisaties bij mannen en voeren deze ingreep met kennis en kunde uit; u bent dus in vertrouwde handen.

SterilisatieHet wel of niet hebben van (meer) kinderen is de verantwoordelijkheid van zowel de man als de vrouw. U, als man, kunt er door een relatief kleine ingreep voor zorgen dat u rekening houdt met de gezondheid van uw vrouw. U kunt er immers voor zorgen dat uw vrouw geen anticonceptie hoeft te nemen die ernstige bijwerkingen zouden kunnen geven. Wanneer u kiest voor een vasectomie dan maakt u een zeer bewuste en veilige keuze.

Sterilisatie is de meest betrouwbare methode om bevruchting te voorkomen. Wanneer er geen kinderwens meer bestaat, kan sterilisatie een blijvende oplossing bieden.
Sterilisatie bij de man is een kleinere ingreep dan sterilisatie bij de vrouw. Binnen een vaste relatie kan dit een belangrijk argument zijn om voor sterilisatie van de man te kiezen. Sterilisatie van de man wordt ook wel ‘vasectomie’ genoemd.

 

De zaadlozing

De vloeistof die bij de zaadlozing vrijkomt bestaat uit zaadcellen en zaadvocht. De zaadcellen worden in de zaadballen geproduceerd. Ze komen via de zaadleider in de zaadblaasjes en kunnen dan de plasbuis in. De plasbuis loopt door de penis naar buiten. Het zaadvocht wordt in de zaadblaasjes en in de prostaat aangemaakt. De prostaat is een klier die in de plasbuis uitmondt.

Sterilisatie van de man

Bij de sterilisatie van de man worden de zaadleiders afgebonden, zodat de zaadcellen niet meer naar buiten kunnen. Bij de zaadlozing komt dan alleen zaadvocht vrij, zonder zaadcellen.

De voorbereiding

De balzak en het gebied rond de balzak en penis worden op de dag van de operatie geschoren. Scheren gaat makkelijker als u het schaamhaar eerst kort knipt.

De ingreep

U krijgt een verdovende prik hoog in de linker- en rechterkant van de balzak. De arts maakt een sneetje van een tot twee centimeter boven in één kant van de balzak. Vervolgens zoekt hij de zaadbuis op en snijdt er een stukje van ongeveer een centimeter tussenuit. Beide uiteinden van de zaadbuis worden dichtgenaaid en het sneetje in de huid wordt gehecht. Hetzelfde gebeurt aan de andere kant. Alles bij elkaar duurt de ingreep ongeveer een half uur.

Na de ingreep

De verdoving is na twee tot drie uur uitgewerkt. Na de ingreep kunt u zelfstandig naar huis. U dient er wel rekening mee te houden dat fietsen of autorijden de eerste dag wat lastig kan zijn.

De eerste paar dagen is de balzak licht gezwollen en gevoelig. Dan is het prettig om een strakke onderbroek te dragen. U kunt uw gewone werkzaamheden hervatten zodra u zich daartoe in staat voelt. U mag gerust vrijen en masturberen. Het kan de eerste dagen wel wat gevoelig zijn. Bedenk dat u de eerste weken nog vruchtbaar bent.

De hechtingen zijn zelfoplosbaar maar kunnen desgewenst na 1 week verwijderd worden door u zelf of door onze assistente. Het kan zijn dat u een bobbeltje van een paar millimeter blijft voelen op de plek waar de zaadbuis is gehecht. Dit is normaal littekenweefsel.

Wanneer weer contact opnemen?

Complicaties komen weinig voor. Er kan een bloeduitstorting ontstaan, maar dat kan geen kwaad. Neem contact op met de praktijk als u koorts krijgt of zich ziek voelt, als de balzak rood of dik wordt, als er pus uit de wondjes komt of als er pijn optreedt die aanhoudt en toeneemt.

Wat is er veranderd?

U bent niet meteen onvruchtbaar. De uiteinden van de zaadleiders en de zaadblaasjes bevatten nog zaadcellen. Het duurt zes weken voordat deze zaadcellen weg zijn. Daarna moet u wat zaadvocht inleveren. Dit wordt onder een microscoop onderzocht om zeker te zijn dat er geen zaadcellen meer in zitten. Tot die tijd moet u een voorbehoedmiddel blijven gebruiken.

Verder verandert er niets. U kunt nog even goed een erectie krijgen als voorheen. Ook het gevoel bij het klaarkomen blijft precies hetzelfde. De hoeveelheid vocht die bij het klaarkomen vrijkomt blijft gelijk. Uw hormonen veranderen niet. U blijft dezelfde man die u was, qua haargroei, stem en seksuele verlangens.

Hersteloperatie

Een sterilisatie moet u als definitief beschouwen. Een hersteloperatie is een moeizame aangelegenheid en veel mannen blijven daarna toch onvruchtbaar.

Bij de volgende vestigingen van Polikliniek de Blaak kunt u terecht voor een vasectomie: Leidschendam / Den Haag.

Prijslijst vasectomie / sterilisatie van de man

Vasectomie (alleen in Tilburg) € 375,-
 prijs is inclusief intake en nacontrole met sperma onderzoek.

 De vasectomie dient door de patiënt voorafgaand aan de operatie betaald te worden. De patiënt kan de factuur vervolgens zelf proberen te declareren bij de eigen zorgverzekering.

Afspraak maken085 - 488 17 00
We bellen u binnen 2 werkdagen terug. Bij geen gehoor ontvangt u een email.