pigmentvlekken

Pigment beschermt je huid tegen de UV-straling. Wanneer de huid in de zon komt wordt automatisch pigment aangemaakt. Wanneer je huid te veel pigment aanmaakt kan dit zich ophopen. In dat geval spreken we van pigmentvlekken.

Soorten pigmentvlekken

We onderscheiden verschillende soorten pigmentvlekken.

 1. Zonnevlekken
  De huid raakt verstoord door te veel zon en pigment hoopt zich op .
 2. Ouderdomsvlekken
  Bij het toenemen van de leeftijd worden bruine vlekken in het gelaat en op de handen zichtbaar. Dit wordt veroorzaakt door de zon in combinatie met de leeftijd.
 3. Vitiligo
  Dit is juist een tekort aan pigment. Bij patiënten met deze chronische aandoening verliest de huid pigment. De pigmentcellen gaan kapot en maken geen melanine (de stof die de huidskleur bepaalt) meer aan. Hierdoor ontstaan melkwitte vlekken op hun huid of zelfs witte lokken in het haar. Sommige mensen worden al met Vitiligo geboren.
 4. Zwangerschapsmasker
  Zwangerschapsmasker (melasma, chloasma) is een bruine verkleuring van het gelaat en soms ook van de nek. De verkleuring ontwikkelt zich doorgaans langzaam en ontstaat zonder voorafgaande ontsteking van de huid. De meest typisch aangedane plekken zijn het voorhoofd, de huid over de jukbeenderen, de bovenlip en de kin. ?Melasma is een vorm van hyperpigmentatie. De vlekken ontstaan tijdens een zwangerschap en verdwijnen soms weer langzaam na de bevalling. Andere vrouwen hebben er nog lang last van en kunnen dit laten behandelen bij Polikliniek de Blaak.
 5. Aangeboren pigmentvlekken
  De bekendste vorm van een aangeboren pigmentvlek is de moedervlek. De meeste mensen hebben er wel een of meerdere op hun lichaam. Een andere vorm is de cafe-au-lait vlek. Deze vlekken hebben de lichtbruine kleur van een cafe-au-lait.

Behandeling pigmentvlekken

Pigmentvlekken zoals zonnevlekken en ouderdomsvlekken zijn te behandelen door middel van:

 • stikstof (door de dermatoloog)
 • chemische peeling
 • dermapen
 • fractional CO2 laser
 • microdermabrasie

Wat voor u de beste behandeling is zal onze dermatoloog of huidtherapeut kunnen bepalen tijdens een consult.

Een intake bij onze huidtherapeut is gratis. Tijdens deze afspraak worden uw wensen besproken en maakt de huidtherapeut een persoonlijk behandelplan voor u voor het verwijderen van de pigmentvlekken. U hoort direct welke pigmentbehandeling(en) het meest geschikt is en of dit wordt vergoed door uw zorgverzekeraar.

Alle huidtherapeuten bij Polikliniek de Blaak zijn HBO-geschoold en voldoen aan de eisen van het kwaliteitsregister KP.

Bij de volgende vestigingen van Polikliniek de Blaak kunt u terecht voor behandeling van pigmentvlekken: Rotterdam, Tilburg en Rijswijk.

Bekijk hier een filmpje over behandeling van ouderdomsvlekken:

Bekijk een paar video’s over behandeling van pigmentvlekken:

 

Wat zeggen onze klanten

Ik stoorde mij aan de pigmentvlekken in mijn gezicht en wilde daar iets aan laten doen. Van mijn huisarts kreeg ik een verwijsbriefje voor een dermatoloog en een kennis van mij raadde mij aan om naar Polikliniek de Blaak te gaan. Een goede tip want de manier van werken van dermatoloog Lanjouw bevalt mij uitstekend. Een vriendelijke arts die goed luistert en ook echt iets met mijn wensen doet. Zo wilde ik een bepaalde zalf niet gebruiken omdat ik daar een erg droge huid van krijg. Drs. Lanjouw heeft toen het behandelplan aangepast en de zalf die ik nu gebruik is prima. Daarnaast kreeg ik goede instructies voor de manier van smeren. Het resultaat is een mooie egale huid zonder pigmentvlekken. Ik kan nu langzaam aan de kuur afbouwen.

Mevrouw Trochowska