04-07-2012 - Geniet van de zon, maar zorg dat u niet verbrandt. Denk daarom op tijd aan zonbescherming en help anderen eraan te denken. Voor kinderen is zonbescherming extra belangrijk. Als hun huid verbrandt, is de kans groter dat er beschadigde cellen achterblijven die zich blijven delen - met alle gevolgen van dien.

Dit jaar krijgen zo'n 40 duizend Nederlanders de diagnose huidkanker. In de meeste gevallen heeft dit te maken met de hoeveelheid UV-straling uit onder meer zonnestraling. Hier 10 zonnetips van deskundigen.

 Tien zonnetips

1. Geniet van de zon, maar zorg dat u niet verbrandt.

2. Draag in de volle zon een zonnehoed/pet, beschermende kleding en een goede UV-werende zonnebril met CE-markering.

3. Smeer onbeschermde huid in met een anti-zonnebrandmiddel (met UVA- en UVB-bescherming). Die dit royaal en herhaal het insmeren elke 2 uur, of vaker bij sterke transpiratie en direct na zwemmen en afdrogen.

4. Ga niet zonnebaden tussen 12:00 en 15:00 uur; zoek dan de schaduw op. Ga gemiddeld niet langer dan 3 uur per dag in de zon.

5. Laat de huid geleidelijk wennen aan de zon. Houd rekening met uw huidtype. Doe de huidtype-test om te zien hoe gevoelig uw huid is. Jongeren, kinderen, baby’s:

6. Pas extra op met zonnen als je jonger bent dan 18 jaar omdat de huid dan nog in ontwikkeling is. Houd baby’s en kinderen tot 1 jaar uit de zon.

Zonnebanken en zonnestudio’s: 

7. Maak geen verschil tussen straling van de zon buiten en die van de zonnebank. De huid reageert daar hetzelfde op. Op de zonnebank krijgt u ongeveer evenveel zon als 's zomers aan de Middellandse Zee. 

8. Volg in een zonnestudio het advies en de aanwijzingen van de medewerkers op. Gebruik van zonnebanken is alleen toegestaan aan personen van 18 jaar of ouder, met huidtype 2 of hoger.

Draag op de zonnebank altijd een goedgekeurde beschermingsbril.

Medische aspecten:

9. Ga uit de zon als uw huid vreemd reageert met uitslag, jeuk of erg snelle verbranding en raadpleeg een arts.

10. Vraag informatie bij een arts als u een huidaandoening hebt. Bij sommige aandoeningen helpt UV-licht, bij andere brengt die straling juist extra schade toe. Denk ook aan gebruik van medicijnen die de gevoeligheid voor zonnestraling kunnen vergroten. Lees de bijsluiter.

 

 

bron:KWF

 

huidkanker voorkomen door verstandig zonnen

Meest gelezen


youtube google instagram twitter facebook

Polikliniek de Blaak maakt gebruik van cookies
Klik hier voor meer informatie.

  
Ik accepteer de cookies van deze website.