Voormalig huisarts en cosmetisch arts drs. Natale Adamo

drs. Natale Adamo Polikliniek de Blaak“Ik ben begonnen met cosmetische ingrepen omdat ik het een mooie manier vind om iemand er jeugdig uit te laten zien, zodoende ben ik mij in 2009 daarin gaan verdiepen en heb diverse opleidingen gevolgd”, vertelt drs. Natale Adamo. Uiteindelijk liep deze passie zo uit de hand, dat hij vanaf april 2019 gestopt is als huisarts, om zich volledig op de esthetische geneeskunde te kunnen richten.

Sinds kort is Natale 1,5 dag te vinden bij Polikliniek de Blaak. De andere dagen werkt hij voor zijn eigen concept, Ivy Clinics. “Op dit moment met name in onze klinieken in Den Bosch en Westervoort.” Ook is hij actief als bestuurslid van de domeingroep chirurgie van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG), voorheen de NVVCC.

Natale studeerde in 1999 af in de huisartsgeneeskunde, aan de Radboud Universiteit Nijmegen. “Vervolgens heb ik in 2000 een praktijk overgenomen in Doesburg, een Hanzestadje in het Oosten van het land. Die praktijk is inmiddels overgedragen aan een collega.” Natale heeft zich de afgelopen jaren verdiept in het uitvoeren van liposucties zowel cosmetisch als bij lipoedeem. Hij is hierin opgeleid door Robert Boonen (directeur Polikliniek De Blaak). “Een inspirerend man en een autoriteit op het gebied van liposucties. Met zo’n visionair werk ik graag samen.”

Bevlogen en bedreven

Samen met zijn vrouw Judith Eggersman richtte Natale tevens de Huisartskliniek op. Een landelijk concept, bestemd voor vakgenoten die zich naast hun werk als huisarts specialiseren in chirurgische en cosmetische ingrepen. “Zodoende heb ik veel collega’s opgeleid in het geven van injectables en het uitvoeren van ooglidcorrecties. Van deze organisatie ben ik nog steeds medisch directeur.” Daarnaast is hij ook medisch directeur en oprichter van Thuisvaccinatie, de grootste aanbieder van reisvaccinaties aan huis.

Natale is zeer bedreven in het uitvoeren van injectables, ooglidcorrecties (zowel boven als onder) en chirurgische behandelingen zoals oorlelcorrecties en oorlelverkleiningen, mini-facelifts en meer. “Ik heb inmiddels ruim 3000 ooglidcorrecties uitgevoerd.”

Wat hij bij het prikken van injectables essentieel vindt is het bereiken van een subtiel resultaat. “Daar sta ik inmiddels ook bekend om. Iemand behandelen met behoud van de natuurlijke uitstraling.”

Goed over nadenken

Naast de esthetische verbetering door ooglidcorrecties, blijken deze behandelingen ook een groot effect te hebben op de algemene gezondheidsbeleving van patiënten. “Dat is prachtig om te merken. Ze zijn niet meer moe, zien beter, en voelen zich weer fit, passend bij hun leeftijd.” Soms blijkt echter al bij de intake dat patiënten een onrealistisch beeld hebben van het eindresultaat van een behandeling, dit zie je met name bij het doen van injectable behandelingen. “Dan probeer ik het gesprek zo te buigen dat zowel de cliënt als ik er een goed gevoel aan overhouden. Lukt dat minder goed, dan stuur ik cliënten wel eens weg met de boodschap er eerst nog maar eens heel goed over na te denken.”

De cosmetisch arts vindt het sowieso heel erg positief dat de drempel om op een subtiele manier iets aan je uiterlijk te laten veranderen niet meer zo hoog is. Om deze ontwikkeling in goede banen te leiden, is hij het afgelopen jaar samen met de Nederlandse Vereniging Voor Cosmetische Chirurgie (NVVCC) en de NVCG en een aantal andere partijen heel erg druk geweest om een kwaliteitskader cosmetische geneeskunde op te stellen. “Dat doen we onder leiding van het Zorg Instituut Nederland en zo hopen we de gehele esthetische gezondheidszorg in Nederland naar een hoger level te tillen.”