Littekentherapie

Hoe ontstaan littekens?

Om te kunnen begrijpen hoe een litteken ontstaat, is het belangrijk iets te weten over het verloop van wondgenezing. Een wond geneest in drie fasen. De ontstekingsfase duurt één tot vier dagen vanaf het ontstaan van de wond. Tijdens deze fase reinigt het lichaam de wond en begint de eigenlijke wondgenezing waarbij littekenweefsel en collagene vezels worden aangemaakt. De heropbouwfase duurt van de vierde tot de eenentwintigste dag. Bloedvaatjes, collagene vezels, lymfevaatjes en zenuwen gaan zich in deze fase herstellen. De rijpingsfase begint de eenentwintigste dag en kan een jaar (of langer) duren. In deze fase ontstaat er een evenwicht tussen de aanmaak en afbraak van collagene vezels. Het litteken wordt minder rood, oppervlakkiger en soepeler.

Littekens ontstaan als de wondgenezing wordt verstoord. Zo’n verstoring kan verschillende oorzaken hebben, zoals een infectie, een slechte algehele conditie of een slechte doorbloeding van het wondgebied. Bovendien genezen wonden op sommige plaatsen van het lichaam moeilijk.

Welke soorten littekens bestaan er?

We onderscheiden een aantal verschillende littekens:

  • ‘gewone’ littekens
  • atrofische littekens
  • hypertrofische littekens
  • keloïdale littekens.

Bij de meeste mensen geneest een wondje normaal. Er blijft dan een ‘gewoon’ litteken over in de vorm van een smal streepje. Dit streepje kan wit van kleur worden of juist donkerder dan de normale huidskleur.

Bij atrofische littekens is de huid onder het litteken afgenomen. Het litteken is vaak erg dun en ingetrokken.

Hypertrofische littekens zijn brede, roze littekens. Bij een hypertrofisch litteken is te veel collageen weefsel gevormd. Een hypertrofisch litteken ligt boven de huid.

Keloïdale littekens zijn te vergelijken met hypertrofische littekens maar ze groeien over de grenzen van het wondgebied heen. Keloïdale littekens ontstaan veelal na een trauma en komen meer dan gemiddeld voor bij negroïde mensen.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

Voorgaand aan de behandeling vindt een uitgebreid intakegesprek plaats alsook een grondig onderzoek van uw huid. Na dit huidtherapeutisch onderzoek wordt een behandelplan opgesteld en in sommige gevallen wordt een dermatologisch advies aangevraagd. De huidtherapeut kan problemen behandelen die zich kunnen voordoen bij een litteken: hypertrofie (collageenophoping), roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding, bewegingsbeperking en oedeem (vochtophoping).

De meest voorkomende behandelingen zijn:

  • Massagetechnieken ter vermindering van: jeuk en pijn, hypertrofie, verklevingen, doorbloedingsstoornissen en oedeem.
  • Het aanbrengen van tape, siliconenpleisters of siliconen-gel tegen roodheid, jeuk, hypertrofie en verhardingen. Ze maken het litteken vlakker en soepeler waardoor de klachten afnemen.
  • Medische camouflage van verkleuringen.
  • Peeling. Bij peeling wordt het bovenste laagje dode cellen verwijderd. Dat zorgt voor afvlakking van het litteken.

Duur

Afhankelijk van de klachten zal een behandeling 1 maal per week plaatsvinden. De behandeling zal steeds 30 minuten duren. De behandelfrequentie neemt af naarmate de klachten verminderen.

Kosten en vergoeding

De behandeling van een zieke of beschadigde huid is het specialisme van de huidtherapeut. Om een beroep te kunnen doen op het specialisme van de huidtherapeut is een verwijzing van een arts of specialist noodzakelijk. Vergoedingen voor huidtherapeutische behandelingen door een huidtherapeut kunnen verschillen en zijn afhankelijk van het type behandeling en van de verzekering die u heeft. In veel gevallen dient u aanvullend verzekerd te zijn om voor vergoeding in aanmerking te komen. Voor meer informatie hierover, verwijzen wij u naar het polis blad van uw zorgverzekeraar. De kosten dient u per pin eerst te betalen, bij recht op vergoeding kunt u de rekening hierna indienen bij uw verzekering.

De therapie wordt uitgevoerd door BIG-erkende huidtherapeuten.

Lid van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH)

Geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici.

Foto: acnelittekens

littekentherapie behandelen huidtherapeut

Bij de volgende vestigingen van Polikliniek de Blaak kunt u terecht voor littekentherapie: Rotterdam en Haaglanden.

Prijslijst Littekentherapie

Intakegesprek huidtherapie gratis

Littekenmassage

€  45,00

 Bovenstaande prijzen zijn inclusief BTW.

Afspraak maken085 - 488 17 00
We bellen u binnen 2 werkdagen terug. Bij geen gehoor ontvangt u een email.