Kalknagels

schimmelnagels

Schimmelnagels, ook wel kalknagels genoemd, zijn nagels die met schimmel geïnfecteerd zijn. Schimmels zijn bij iedereen op de huid en onder de nagelranden aanwezig. Pas als de schimmel je huid of nagels binnendringt en zich uitbreidt, heb je een infectie. De schimmel is besmettelijk en wordt van mens op mens overgedragen (met name in openbare gelegenheden). Kalknagels zijn moeilijk te bestrijden omdat de schimmel aan de onderkant van de nagel zit. Als je deze nagels niet behandelt, kunnen ze na verloop van tijd geelwit van kleur worden.

Verder worden ze dik, bobbelig en kunnen ze gaan brokkelen. Ook kan bij een schimmelinfectie de huid tussen de tenen aangetast worden, waardoor eventueel andere micro-organismen kunnen binnendringen met als mogelijke complicaties erysipelas (wondroos) of cellulitis.

Het behandelen van een kalknagel is lastig; de keratine, de belangrijkste bouwstof van nagels, voorkomt in veel gevallen dat een anti-schimmelproduct tot de schimmel kan doordringen.

Oorzaken

Schimmelnagels voet tenen

In de meeste gevallen worden schimmelinfecties veroorzaakt door een specifieke groep van schimmels, dermatofyten genoemd. De infectie kan een gevolg zijn van erfelijke overgevoeligheid, hoge leeftijd, slechte gezondheid, nageltrauma, klimaat (warm, vochtig), blootstelling aan geïnfecteerde nagels (bij sport/sauna) en te krappe schoenen.

Behandeling

Kalknagels zijn zoals gezegd hardnekkig en ontsierend. De reguliere behandeling (zalfjes, pillen) verloopt moeizaam en is tijdrovend. De infectie leeft onder en in de nagel waardoor de meeste behandelingen de infectie niet effectief kunnen bereiken en vernietigen. Orale therapie met tabletten leiden tot goede resultaten, echter kunnen vervelende bijwerkingen (leverstoornissen, smaakverlies) met zich meebrengen.

Gelukkig kunnen wij uitkomst bieden met een nieuwe laser die precies gericht is op schimmels. De Velure S9 (1064 nm) is zo’n laser. De energie van de laser wordt omgezet in warmte waardoor de schimmel wordt vernietigd. De laserbehandeling met de Velure S9 is een prima alternatief (zonder vervelende neveneffecten!) voor de vaak omslachtige, niet doeltreffende en langdurige inname van medicatie, of het volledig verwijderen van de nagel.

Kalknagels laseren

Tijdens de behandeling, die slechts enkele minuten in beslag neemt, wordt de besmette nagel horizontaal en verticaal bestreken met het handstuk. De meeste patiënten voelen alleen warmte tijdens de behandeling. Eén enkele behandeling kan reeds volstaan, al verdient het aanbeveling om de behandeling 1 keer per maand te herhalen gedurende een 3-tal maanden voor een duurzaam en blijvend effect.

Na 6-9 maanden is het aangetaste nageldeel uitgegroeid en kunt u een grote verbetering waarnemen.

Hoe werkt het in de praktijk?

U maakt een afspraak op onze polikliniek. Tijdens het eerste bezoek wordt bekeken of uw kalknagels inderdaad op een schimmel berusten. Houdt er rekening mee dat enkele dagen tot een week voor de behandeling de nagel moet worden teruggebracht tot een minimale lengte en het oppervlak van de nagel zo veel mogelijk moet worden afgevijld (tot een dikte van maximaal 2 mm). Ons advies is dit te laten doen door een ervaren pedicure. Op de dag van de behandeling wordt nagel voor nagel behandeld met de laser. Dit kan een warm of tintelend gevoel geven, maar is niet pijnlijk.

Nabehandeling

De laser behandeling wordt gevolgd door een behandeling met een antischimmelzalf. Deze zalf moet tweemaal daags om de nagels en tussen de tenen gebruikt worden. Schoenen moeten ook regelmatig aan de binnenzijde worden besproeid met een schimmelwerende spray. De gezonde nagel heeft tijd nodig om uit te groeien, gemiddeld duurt dit een half jaar tot een jaar. Wij adviseren de behandeling 1 keer per maand gedurende een 3-tal maanden te herhalen voor het optimale effect.

Kosten

Een ‘kuur’ van intake en 3 behandelingen kost u 400 euro, ongeacht het aantal nagels. Dit wordt niet vergoed door uw zorgverzekeraar.

Redenen om voor de Velure S9 laser te kiezen:

  • Pijnloos
  • Korte behandelduur
  • Veilig
  • Dagelijkse activiteiten meteen uitvoerbaar

Bij de volgende vestigingen kunt u terecht voor laserbehandeling van schimmelnagels: Rotterdam, Tilburg en Rijswijk / Haaglanden.

Prijslijst laserbehandeling schimmelnagels (kalknagels)

Intake + eerste behandeling €   150,00*
Vervolgbehandelingen €   125,00*
Evaluatie kosteloos
* ongeacht het aantal nagels

Alle tarieven zijn inclusief verschuldigde BTW.

Afspraak maken085 - 488 17 00
We bellen u binnen 2 werkdagen terug. Bij geen gehoor ontvangt u een email.