Het aantal moedervlekken dat uitgroeit tot melanomen (huidkanker) neemt met de jaren toe. Dit heeft een aantal redenen.

In tegenstelling tot vroeger gaan nu veel meer mensen op vakantie naar de zon, zoals naar Spanje, Egypte, etc. De zon is in deze landen erg fel en verbranding komt daardoor sneller voor. Verbranden van de huid maakt het risico op huidkanker groter, vandaar dat het gebruik van zonnebrandcrème en het vermijden van de zon op de heetste momenten van de dag zo vaak benadrukt worden.

Ook de ozonlaag wordt voortdurend dunner, vooral in een land als Australië laat de ozon hoge UVB-straling door. Het aantal gevallen van huidkanker daar is dan ook het grootst ten opzichte van de rest van de wereld. Maar ook in de andere landen heeft men last van de dunner wordende ozonlaag.

Het uitgroeien van een moedervlek tot deze vorm van huidkanker kan worden voorkomen als de kwaadaardige moedervlek in een vroeg stadium behandeld wordt.

Voor de vroegdiagnostiek van melanomen (huidkanker) gebruiken dermatologen sedert een aantal jaren de dermatoscoop. Hiermee kunnen moedervlekken met een tienmalige vergroting worden bekeken met speciaal licht waardoor een zekerder uitspraak kan worden gedaan over het wel of niet kwaadaardig zijn van de moedervlek. Wij hebben hiermee reeds jaren ervaring.

dermatoscoop moedervlekken ondrzoeken huidkanker melanoom

dermatoscoop

 

In deze video legt drs. Lanjouw uit wanneer een moedervlek verdacht is en wat je kunt doen:

 

Controleer zelf regelmatig je moedervlekken.

melanoom huidkanker moedervlek zelftest

kenmerken huidkanker foto

afspraak maken   

Bel mij terug

We bellen u binnen 2 werkdagen terug. Bij geen gehoor ontvangt u een email.

Meest gelezen


youtube google instagram twitter facebook

Polikliniek de Blaak maakt gebruik van cookies
Klik hier voor meer informatie.

  
Ik accepteer de cookies van deze website.