In Nederland wordt op 251 locaties spataderzorg geboden, 158 van deze locaties hebben dit jaar het Spataderkeurmerk van Harteraad behaald (63%). Patiënten en verwijzers kunnen op de website van Harteraad zien welke ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra (ZBC’s) het Spataderkeurmerk 2018 hebben gehaald. Polikliniek de Blaak in Rotterdam, Rijswijk en Tilburg heeft ook dit jaar weer het Spataderkeurmerk in ontvangst mogen nemen.

Het Spataderkeurmerk van Harteraad helpt patiënten een geïnformeerde keuze te maken voor een ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum waar goede spataderzorg wordt aangeboden. Om het Spataderkeurmerk te ontvangen, moeten ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra (ZBC’s) zich aanmelden voor het keurmerk en voldoen aan een set van kwaliteitscriteria. Deze criteria zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking met beroepsgroepen van dermatologen, vaatchirurgen en -laboranten. De website geeft dit jaar bovendien informatie over de aantallen behandelingen die de behandelcentra doen en de eventuele wachttijd. Harteraad vindt het belangrijk dat mensen met spataderen weten welke ziekenhuizen en ZBC’s zich specialiseren in de behandeling en goede spataderzorg leveren. Voor de analyse wordt gebruik gemaakt van openbare kwaliteitsgegevens die behandelcentra verplicht zijn om aan te leveren.

Fleboloog drs. Cheno Abas over behandelen van spataderen: “Het duurt soms even, voor je resultaat ziet”

“Ik vind het heel belangrijk om eerlijk te zijn naar patiënten toe. Zo zijn ze zich vaak niet bewust van het beloop van het genezingsproces. Het duurt na de behandeling soms wel 12 tot 16 weken voordat je het volledige cosmetisch resultaat ziet”, legt Cheno Abas uit. Als hij niet aan het sporten is of op weg naar een verre bestemming, werkt deze enthousiaste fleboloog naar eigen zeggen “met heel veel plezier” bij Polikliniek de Blaak.

“Flebologie is een heel bijzonder en specialistisch vak, waarbij je vooral oog moet hebben voor de specifieke hulpvraag van de patiënt. Die varieert van functionele tot cosmetische klachten.” Het mooie zit hem volgens Cheno vooral in het feit dat je met een juiste behandeling in vrij korte tijd hele fraaie resultaten kunt boeken.

De basis voor zijn werk als fleboloog werd gelegd tijdens zijn studie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Die rondde hij in 2013 af. “In het begin wilde ik vooral breed ervaring opdoen, daarom heb ik eerst een jaar bij Chirurgie gewerkt als zaalarts, en vervolgens bij Interne Geneeskunde.”

Duplexonderzoek en sclerocompressie

Vervolgens viel Cheno’s oog op de dermatologie en flebologie en ging hij aan de slag bij Polikliniek de Blaak. Het laatstgenoemde specialisme bleek hem het meest te liggen, daarom besloot hij zich daar enige tijd helemaal op toe te leggen. Binnen de flebologie is hij gespecialiseerd in het duplexonderzoek van de benen, en sclerocompressietherapie van oppervlakkige varices (spataderen).

Bij het duplexonderzoek combineert de arts twee technieken, namelijk de echo- en de doppler-techniek. Met die laatste meet je de bloedstroomsnelheid in de bloedvaten. Sclerocompressie is een behandeling waarbij je de spatader inspuit met een vloeistof of een schuim. Daardoor verkleeft de bloedvatwand en wordt het bloedvat uitgeschakeld. Andere vaten nemen vervolgens de taak van het uitgeschakelde bloedvat over.

Goede voorlichting nodig

Voordat Cheno aan de slag kan, moet een patiënt zich uiteraard eerst bij de kliniek melden. En dat blijkt in de praktijk nog wel eens te lang te duren. “Mijn vakgebied is redelijk onbekend en de patiënt herkent spataderen nogal eens te laat.” Bovendien zijn de klachten die spataderen kunnen opleveren volgens de specialist vaak relatief onbekend. “Zo kunnen aanzienlijke vaatafwijkingen ontstaan, en dat komt de behandeltijd uiteraard niet ten goede.”

Een goede voorlichting is dus onontbeerlijk. Bovendien merkt de Fleboloog dat veel van zijn patiënten zich onvoldoende bewust zijn van het beloop na de behandeling van spataderen. “Het duurt soms wel drie tot vier maanden, voordat je het volledige cosmetisch resultaat ziet.”

Behandeling op maat

De patiënten die hij behandelt, kunnen volgens de fleboloog rekenen op “Een behandeling op maat, waarbij ik heel kritisch kijk naar het totaalbeeld van klachten, zowel functioneel als cosmetisch.” Daarbij kan hij terugvallen op een klein, maar fijn team van gemotiveerde collega’s: “Mensen die stuk voor stuk enorm van hun werk houden.” Door de geringe omvang van zowel de polikliniek als het team zijn de lijnen volgens Cheno lekker kort, maar kunnen er desondanks toch veel patiënten worden geholpen.

Met de donatie van een Olympus Microscoop helpt Polikliniek de Blaak de Egelopvang Zoetermeer om mestonderzoek te doen bij nieuw binnengebrachte egels. Met dit mestonderzoek kan een diagnose gesteld worden van de ziekte van de egel en de eventuele behandeling. Bij Polikliniek de Blaak zetten wij ons al bijna 30 jaar in voor de gezondheid van onze patiënten en wij vinden het bijzonder leuk dat wij nu ook een kleine bijdrage kunnen doen aan de gezondheid van de egels in Nederland.

Meer informatie over het goede werk van de egelopvang: Egelopvang Zoetermeer

foto: overhandiging van de microscoop door Stefan Schot namens de Polikliniek aan Mieke van de Egelopvang Zoetermeer.

Maandag 5 november 2018 organiseren wij in Tilburg een informatieavond over lipoedeem. Deze avond is interessant voor zowel patiënten als zorgprofessionals zoals huisartsen, huidtherapeuten, bandagisten en fysiotherapeuten. Als sprekers hebben wij twee zeer deskundige artsen op het gebied lipoedeem: drs. C. den Hengst en drs. R. Boonen.

Bezoekers uit België zijn ook zeker welkom. Tilburg is net over de grens met België.

Programma

  • 19:00 uur ontvangst
  • 19:15 uur presentatie door drs C. den Hengst
  • 19:45 uur presentatie door drs. Boonen
  • 20:15 uur mogelijkheid om vragen te stellen

Sprekers en onderwerpen

   

Drs. C. den Hengst

Tijdens de eerste presentatie van de informatieavond zal drs. Den Hengst uitleggen wat lipoedeem is, hoe het ontstaat en welke behandelingen mogelijk zijn. Drs. Den Hengst heeft veel ervaring met de lipoedeemliposuctie en hij zal uitleggen hoe deze behandeling wordt uitgevoerd, wat de voor- en nadelen zijn en welk resultaat de patiënt kan verwachten na de ingreep.

DenHengst 

 

   

Drs. R. Boonen

De tweede presentatie is van drs. Boonen en gaat over het wetenschappelijk onderzoek dat hij en zijn team hebben uitgevoerd naar lipoedeem. Tijdens het onderzoek is aangetoond dat er bij lipoedeem ook in een geringe mate lymfoedeem voorkomt. Voorts is bewezen dat, wanneer je lipoedeem behandeld door middel van de “power assisted vibroliposuctie onder tumescent lokaal anesthesie” de lymfevaten niet beschadigd worden. Drs. Boonen zal uitleggen waarom dit zo belangrijk is voor de toekomst van lipoedeembehandelingen.

Boonen 

aanmelden

Aanmelden voor de informatieavond kan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (graag naam, telefoonnummer en aantal personen doorgeven). Er kunnen maximaal 100 personen deelnemen dus schrijf je op tijd in.

.

Datum: 5 november 2018

Tijd: vanaf 19:00 uur

Kosten: gratis

Locatie: Tilburg, het adres ontvangt u per email na inschrijving.

 

foto's van eerdere informatieavond over lipoedeem in Rotterdam: 

 

 

Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) heeft een keurmerk dat garandeert dat u de hoogste kwaliteit en veiligheid van zorg krijgt bij de instellingen die na een intensieve en onafhankelijke controle het keurmerk mogen dragen. Naast de kwaliteit en professionaliteit van het medisch personeel, worden de behandelingen, intakeprocedures, veiligheid van apparatuur, infectiepreventie, wachttijden, nazorg en klanttevredenheid jaarlijks getoetst. Onafhankelijke certificeringsinstanties Kiwa en LRQA (Lloyds) toetsen jaarlijks de klinieken. Alleen de allerbeste zorginstellingen krijgen dit ZKN keurmerk.

Polikliniek de Blaak is al sinds 2007 zeer intensief bezig met het kwaliteitsbeleid en dat heeft geresulteerd in diverse certificeringen en keurmerken. Een team van artsen, assistentes, de directie en de kwaliteitsmanager vormen samen het kwaliteitsteam van Polikliniek de Blaak, dat voortdurend actief op zoek is naar kwaliteitsverbeteringen. Dit heeft ervoor gezorgd dat het kwaliteitssysteem van Polikliniek de Blaak een voorbeeld is geworden voor ziekenhuizen en zelfstandige klinieken in heel Nederland.

Meest gelezen


youtube google instagram twitter facebook

Polikliniek de Blaak maakt gebruik van cookies
Klik hier voor meer informatie.

  
Ik accepteer de cookies van deze website.