Borstverkleining

Zware borsten kunnen vervelende klachten geven zoals rug-, schouder en nekklachten. Naast deze lichamelijke klachten kan de huid onder hangende of uitgezakte borsten gaan smetten of kan uw volle boezem reden zijn voor onzekerheid. Een borstverkleining door middel van vibro-liposculptuur biedt in deze gevallen uitkomst.

Tijdens een uitgebreid consultgesprek bespreekt de behandelend arts het gewenste resultaat en de behandeling stap voor stap. Om u een beeld te geven bij een borstverkleining hebben wij op deze pagina alle informatie omtrent de behandeling voor u verzameld. Hierbij kunt u denken aan de behandeling, een borstverkleining bij mannen, nazorg, eventuele risico’s en complicaties en de tarieven.

Waarom een borstverkleining?

Grote, zware of hangende borsten kunnen lichamelijke en psychische klachten geven. Patiënten die een borstverkleining ondergaan doen dit veelal niet uit cosmetische overwegingen, maar omdat zij in het dagelijks leven belemmering ondervinden van hun borsten. Een borstverkleining is een goede oplossing wanneer:

 • De huid onder de borsten snel smet.
 • Het gewicht van de borsten zorgt voor pijnlijke schouders, een zere rug en/of hals.
 • U hinder ondervindt tijdens het sporten.
 • De strakke behabandjes zorgen voor huidirritatie.
Afspraak maken085 - 488 17 00

Borstverkleining bij mannen: gynaecomastie

Een borstverkleining komt niet alleen bij vrouwen voor. Ook mannen kunnen kampen met borstvorming die een gevoel van schaamte opwekt. Wij onderscheiden hierbij twee soorten borstvorming bij mannen: lichamelijke en niet-lichamelijke gynaecomastie.

Voor meer informatie lees de pagina: gynaecomastie

Lichamelijke borstvorming bij mannen

Tijdens de kindertijd van een man verdwijnen in de meeste gevallen de klierschijven. Er zijn echter uitzonderingen, waarbij de klierschijf niet verdwijnt. Naarmate de man in de pubertijd komt, groeit de schrijf waardoor er borstvorming ontstaat aan een borst of aan allebei de borsten. Vaak is deze zwelling van de borst(en) tijdelijk, maar het komt ook voor dat deze blijft.

Een andere lichamelijke oorzaak is pseudo-gynaecomastie. Hierbij ontstaat de borstgroei niet door een groeiende klierschijf, maar door een vetophoping in de borst. In beide gevallen kan een borstverkleining uitkomst bieden.

Niet-lichamelijke gynaecomastie

Borstvorming bij mannen kan ook niet-lichamelijke oorzaken hebben. Zo kan gynaecomastie onder andere ontstaan:

 • Door het gebruik van anabolen
 • Als bijwerking van medicijngebruik
 • Door stofwisselingsveranderingen bij lever- of nierziekte
 • Door het gebruik van cannabis

Indien de borstvorming ontstaat door een van bovengenoemde oorzaken, wordt er voorafgaand aan de borstverkleining een onderzoek uitgevoerd om te kijken of de ingreep geschikt is.

Hoe gaat een borstverkleining in zijn werk?

Om ervoor te zorgen dat u een duidelijk beeld heeft bij een borstverkleining door middel van liposculptuur hebben wij de behandeling voor mannen en vrouwen opgedeeld in drie stappen: voor de behandeling, de ingreep en na de borstverkleining.

Voor de behandeling

Wanneer u na het consultgesprek heeft besloten om een borstverkleining te ondergaan, dient u voor de ingreep met de behandelend arts te bespreken welke medicijnen u gebruikt. Zo mag u vanaf twee weken voor de ingreep geen aspirine of salicylaat-bevattende medicijnen gebruiken. Indien nodig wordt er voorafgaand aan de behandeling een bloedonderzoek en hartfilmpje (ECG) gemaakt, zodat de arts kan bepalen hoeveel verdovingsvloeistof er gebruikt dient te worden. Voorafgaand aan de borstverkleining raden wij u aan om te douchen, een lichte maaltijd te nuttigen en comfortabele kleding aan te trekken. Op de dag voor en op de dag van de ingreep mag u geen alcohol gebruiken.

De ingreep

De tijdsduur van de borstverkleining is afhankelijk van het aantal te behandelen borsten, maar beslaat over het algemeen twee uur. Om ervoor te zorgen dat u zo min mogelijk meekrijgt van de liposuctie, wordt u plaatselijk verdoofd. De verdovende vloeistof wordt via een dunne buis onderhuids ingebracht, waarna de vloeistof tussen de vetcellen gaat zitten. Vervolgens worden de vetcellen met een canule weggezogen. Bij liposculptuur wordt dus geen klierweefsel weggenomen, waardoor borstvoeding na de operatie nog steeds mogelijk is.

Na de borstverkleining

Na de operatie krijgt u een strakke bh aan die u een week tot tien dagen continu moet dragen. Het is verstandig om u na de ingreep door iemand naar huis te laten brengen. Bovendien kunt u het beste een paar handdoeken meenemen, omdat u nog wat vocht zult verliezen de eerste uren na de ingreep. U mag na de ingreep gewoon lopen en eventueel wat licht werk doen. Na tien dagen kunt u de bh afdoen. Het komt nogal eens voor dat men zich wat duizelig voelt, nadat de bh voor het eerst uitgaat. Daarom kunt u de bh het beste uitdoen op bed, zodat u even kunt gaan liggen om te wachten tot de duizeligheid voorbij is. Wij adviseren u de eerste week na de operatie niet te gaan werken. Na een maand komt u terug voor een controleafspraak bij uw arts. Het resultaat is blijvend: de weggenomen vetcellen komen niet meer terug.

Risico’s en complicaties

Een borstverkleining kent net als andere operaties mogelijke complicaties. Zo kan er een infectie optreden of kan de wond nabloeden. Dit zijn algemene operatierisico’s die bij iedere operatie voor kunnen komen. Indien u de aanwijzingen van de arts volgt, is de kans op een complicatie zeer klein. Indien de wond blijft nabloeden, kunt u tijdens werkdagen contact opnemen met onze kliniek door te bellen naar 085 488 1700.

Afspraak maken085 - 488 17 00

Voor- en nadelen liposculptuur

Aan iedere operatie hangen voor- en nadelen. Wij zetten de belangrijkste voor- en nadelen van een borstverkleining door middel van liposculptuur voor u op een rijtje.

Voordelen

De voordelen van een borstverkleining door middel van liposculptuur:

 • Na een zwangerschap kunt u borstvoeding geven.
 • De littekens zijn zo klein dat ze na een paar maanden niet meer zichtbaar zijn.
 • De behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving.
 • Een ziekenhuisopname is niet nodig; u kunt direct na de ingreep naar huis.

Nadelen

De nadelen van een borstverkleining door middel van liposculptuur:

 • Niet iedereen komt in aanmerking voor deze operatie.
 • Er moet in genoeg vetweefsel zijn om de operatie te doen slagen.

Kosten borstverkleining

Tijdens het consultgesprek stellen de artsen een behandelplan op maat op. Aan de hand hiervan ontvangt u – om verrassingen te voorkomen – een kostenindicatie. In onderstaand schema vindt u een overzicht van de tarieven van een borstverkleining door middel van liposculptuur.

Consult  € 50,-
Borstverkleining d.m.v. liposculptuur € 2.250,-
Tepelverkleining € 1.599,-
Gynaecomastie (borstverkleining bij mannen d.m.v. liposuctie) met of zonder klierverwijdering € 2.100,-
 Alle tarieven zijn inclusief verschuldigde BTW.
Een BTW vrijstelling zal uitsluitend kunnen worden toegepast voor behandelingen die op medische indicatie worden uitgevoerd. Bij het ontbreken van een medische indicatie is 21% BTW verschuldigd. De beoordeling hiervan ligt bij de behandelend arts.

Behandelend artsen borstverkleining

Maak kennis met onze cosmetisch artsen:

drs. R.S.M. Boonen

drs. Boonen, Robert Fleboloog en cosmetische arts KNMG – Flebologie (spataderbehandeling) – Duplex (echo doppler) – Lipoedeembehandeling Robert S.M. Boonen, MD, is Algemeen Directeur van Stichting Polikliniek de Blaak, gesticht in 1991. Robert Boonen studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit in Leiden. Hij heeft als student diverse stages gelopen bij buitenlandse...

Lees meer

Wilt u meer informatie over een borstverkleining of wilt u een afspraak maken? Wij zijn telefonisch bereikbaar op 085 488 1700. Indien u liever teruggebeld wilt worden om een afspraak te maken, kunt u via onderstaand formulier uw gegevens achterlaten.

We bellen u binnen 2 werkdagen terug. Bij geen gehoor ontvangt u een email.

Openingstijden

Polikliniek de Blaak Rotterdam

Maandag 08.00 –17.00 uur
Dinsdag 08.00 – 17.00 uur
Woensdag 08.00 – 21.00 uur
Donderdag 08.00 – 17.00 uur
Vrijdag 08.00 – 17.00 uur
Zaterdag 09.00 – 16:30 uur
Zondag gesloten

Polikliniek de Blaak Rijswijk

Maandag 08.00 –17.00 uur
Dinsdag 08.00 – 17.00 uur
Woensdag 08.00 – 17.00 uur
Donderdag 08.00 – 17.00 uur
Vrijdag 08.00 – 17.00 uur
Zaterdag gesloten
Zondag gesloten

Polikliniek de Blaak Tilburg

Maandag 08.00 –16.30 uur
Dinsdag 08.00 –16.30 uur
Woensdag gesloten
Donderdag 08.00 – 12.00 uur
Vrijdag 08.00 –16.30 uur
Zaterdag gesloten
Zondag gesloten