Zweetplekken of zweetgeur?

Iedereen zweet en dat is maar goed ook. Zweten zorgt er namelijk voor dat het lichaam niet oververhit raakt en tegelijkertijd zorgt het er voor dat afvalstoffen worden afgevoerd. Bij sommige mensen is het zweten dusdanig hinderlijk dat er gesproken wordt van hyperhidrose, oftewel overmatig zweten.

zweet


Deodorant en zweten

Een bekende drogisterijketen heeft een enquête gehouden over zweet onder bijna 2000 Nederlanders. Deodorant blijkt een gemeengoed: maar liefst 96% van de respondenten gebruikt het iedere dag, aldus de onderzoekers. Tevens gebruikt 44% meerdere keren deo en gaan vier op de vijf mensen niet de deur uit zonder een bus deodorant. Een meerderheid van de respondenten geeft daarbij de voorkeur aan een spray. Ook maskeert men liever de zweetgeur, dan een antitranspirant te gebruiken.


Behandelingen overmatig zweten

Er zijn grofweg drie behandelingen mogelijk tegen overmatig zweten. Het betreffen de volgende methoden:

Behandeling met antitranspirant

Voordat er medisch ingegrepen wordt, kunt u eerst proberen om het zweten lokaal te remmen door het gebruik van een antitranspirant spray.

Behandeling met Botox

Door middel van het inspuiten van botox wordt de weg tussen zenuwen en zweetklieren geblokkeerd. Hierdoor stopt het zweten en zullen nare geurtjes ook niet meer voorkomen. Na 8 tot 9 maanden is de Botox uitgewerkt en zal de behandeling herhaald moeten worden.

Liposuctie met behulp van een laser

Een revolutionaire behandelmethode waarbij het vetweefsel vloeibaar wordt gemaakt met een laser. Met behulp van twee zeer kleine gaatjes kan u dus een permanente oplossing geboden wordt tegen hyperhidrose. Direct nadat de verdoving is uitgewerkt, voelt uw oksel droog aan. Nadat de wondjes volledig zijn genezen komt een normale zweetproductie op gang en zult u minder transpireren op de behandelde zones.

Bekijk meer informatie over de verschillende behandelmethoden.

Vormt zweten een belemmering in uw dagelijks leven? De artsen van Polikliniek de Blaak voorzien u graag van advies omtrent zweten of andere huidproblemen. Bekijk hier onze contactmogelijkheden.