Spataderen: meer dan een cosmetische zorg

mooie benen

Spataderen: meer dan een cosmetische zorg

Hoewel spataderen op het eerste gezicht vooral vanuit cosmetisch oogpunt vervelend zijn, kunnen zij problemen veroorzaken die veel verder gaan dan alleen onaantrekkelijke benen. Zelfs al u zich niets aantrekt van spataderen, zou u er zich bewust van moeten zijn dat er een aantal problemen zich kunnen voortdoen als u ze te lang negeert.

De oorzaken van spataderen

Uw aderen hebben kleppen die ervoor zorgen dat het bloed blijft stromen en om te voorkomen dat het bloed zich ophoopt op een bepaalde plek. Wanneer deze kleppen niet goed werken vergroten bloedophopingen de druk op de wanden van de ader, waardoor de bloedvaatjes vervormen en uitzetten. Grote of veel spataderen kunnen uw benen zwaar of pijnlijk aan laten voelen.

Behalve een erfelijke aanleg hebben ook overgewicht of urenlang staan invloed op het ontstaan van spataderen. Spataderen kunnen ook een bijwerking zijn van zwangerschap.

Problemen die kunnen ontstaan

De volgende problemen kunnen ontstaan als u uw spataderen te lang negeert.

  • Slecht werkende kleppen in uw aderen zorgen dat het bloed zich ophoopt. Dit kan zorgen voor een bloedprop, wat flebitis tot gevolg heeft. Dit is een oppervlakkige bloedprop die zeer pijnlijk kan zijn.
  • Spataderen hebben een verstoorde bloedsomloop tot gevolg. Dit kan ertoe leiden dat er bloedproppen ontstaan in de dieperliggende aderen. Als deze proppen los schieten, dan kunnen ze in de longen terecht komen en ernstige problemen veroorzaken.
  • Uiteindelijk kunnen bloedophopingen ook zweren veroorzaken. Deze open wonden ontstaan wanneer de afvoer van vocht onvoldoende is.
  • Wanneer spataderen de bloedsomloop in uw been verstoren kunt u last krijgen van zwellingen die ontstaan door de opbouw van vocht. Als dit zich voordoet heeft u een verhoogd risico op een schimmel of bacteriële infectie van de omliggende huid.
  • Uiteindelijk, wanneer de aderen dermate verzwakt zijn door de chronische druk kunnen ze barsten en bloedingen veroorzaken.

Behandelmethoden

Er zijn diverse behandelmethoden mogelijk voor spataderen, van het dragen van een elastische kous tot een chirurgische ingreep. Polikliniek de Blaak is ruim 20 jaar specialist in de behandeling van spataderen. Door de opgebouwde ervaring kunnen wij u optimaal van dienst zijn. Onze ervaren artsen zullen samen met u vaststellen welke methode het beste aansluit op uw situatie. Vaak kan meteen worden aangevangen met de, relatief pijnvrije, behandeling. Bij een lichte vorm van spataderen zijn ongeveer 2 tot 3 behandelingen nodig.

Heeft u last van spataderen? Blijf er dan niet mee zitten. Maak gelijk een afspraak.