Het taboe dat aambeien heet

Hoewel naar schatting de helft van de Nederlanders in zijn leven te maken krijgt met aambeien, praten weinig mensen over deze ongemakkelijke aandoening. De groep die er naar alle waarschijnlijkheid het meest over praten, zijn wij artsen. Veel mensen denken dat aambeien vanzelf overgaan en gedeeltelijk is dit waar. Toch komen wij dagelijks dit ongemak tegen in onze polikliniek, waarbij er gevallen zijn van mensen die al jaren rondlopen met anale klachten.

Wat zijn aambeien precies?

Aambeien, fissuur, fistel of marisca: allemaal benamingen voor klachten rond of in de anus. Maar wat zijn het? In de sluitspier zitten kleine zwellichamen die ervoor zorgen dat deze goed afsluit. Aambeien ontstaan vaak wanneer er langdurig of te hard geperst wordt bij de ontlasting of een zwangerschap. Tijdens het persen worden de zwellichaampjes te groot en zo ontstaat een aambei. Toch doen de aambeien op zichzelf geen pijn. Omdat de huid van de aambeien erg dun is, bloeden ze erg snel. Ook zorgen aambeien ervoor dat de anus zich niet meer goed kan afsluiten, waardoor er vocht ‘ontsnapt’. Dit irriteert de huid rond de anus en dat veroorzaakt de anale jeuk. Na verloop van tijd verschrompelt de aambei en zakt uit. Er is een risico dat zich daarna een marisca vormt, die alleen chirurgisch verwijderd kan worden.

Kunnen anale klachten behandeld worden?

Anale klachten kunnen zeer goed behandeld worden. Bij Polikliniek de Blaak behandelen wij aambeien met rubberband ligatie. Met deze methode wordt er een elastiekje rond de aambei aangebracht.  De afgebonden aambei sterft vanzelf af en de restanten verdwijnen samen met het elastiek via de ontlasting uit het lichaam. De methode is vrijwel pijnloos en zorgt ervoor dat de aambeien verdwijnen. Heeft u last van anale klachten? Vraag dan direct een consult aan bij een van onze proctologen. Zij zullen op een persoonlijke en discrete manier met uw klachten omgaan en samen met u een behandelplan opstellen. Bekijk hier alles over onze werkwijze omtrent aambeien of bel direct naar 085 – 488 17 00 om een afspraak te maken met een van onze specialisten.

Basis banner HOME aambeien