Arts in opleiding drs. Irene Veth: “Ik ben geïnteresseerd in wat anderen beweegt”

“Het leuke aan esthetische geneeskunde vind ik dat je meer samenwerkt met de patiënt dan in het ziekenhuis.” Aan het woord is Irene Veth (27), de eerste arts in opleiding bij Polikliniek de Blaak én moeder van Lucas van 1,5. Beide zaken vervullen haar met trots.

Waarom koos ze voor dit beroep en wat drijft haar?

“Ik vind het enorm belangrijk dat de patiënt zich bij mij op zijn of haar gemak voelt, zodat alles bespreekbaar is. Ook ontevredenheid over een ingreep.” Irene leerde deze belangrijke lessen door haar studie Geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht en tijdens coschappen in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en het buitenland. Zo liep ze stage in Pretoria (Zuid-Afrika), Dublin (Ierland) en Ferrara (Italië).

Dat ze koos voor de cosmetische kant van het werkgebied hangt volgens haar samen met de diverse voordelen die dat biedt: “Ik ben trotse moeder, en toegewijd arts. Met dit vak is er een goede werk-privé balans. Ik kan veel van mijzelf kwijt binnen het vak doordat ik invulling kan geven aan het deelgebied dat ik daadwerkelijk leuk vind.

Ik merk dan ook dat ik mijn enthousiasme uitstraal naar de patiënt. Zij blij, ik blij!

Natuurlijke schoonheid

Irene werkt grotendeels in Rotterdam en Rijswijk “Maar je zult me ook tegenkomen op de andere locaties want ik ben tenslotte nog in opleiding.” Die duurt drie jaar. In die tijd hoopt ze onder andere veel te leren over het natuurlijke ouderdomsproces. “Bij iedere cliënt voer ik een gezichtsanalyse uit en wil daarmee een zo passend mogelijk advies kunnen geven.”

Haar specifieke aandacht voor het gezicht komt voort uit interesse in de patiënt “Je gezicht en je uitstraling maken wie je bent, ik wil dat iemands natuurlijke schoonheid wordt benadrukt” Het gehele verouderingsproces en de manier waarop wij daar goed mee om kunnen gaan zijn voor haar heel belangrijk.

“Het vak esthetische geneeskunde is heel breed en ik wil me dan ook graag verdiepen in alle aspecten die dit vak te bieden heeft, van injectables, cosmetische gynaecologie, body-contouring en kleine aangezichtschirurgie. Ik wil meegroeien met de markt, maar wel realistisch blijven over wat wel en niet haalbaar is.”

Die nuchterheid maakt wellicht ook dat Irene het zorgwekkend vindt om te zien hoe gemakkelijk vooral jonge meiden denken over injectables. Het gebruik van botulinetoxine en fillers vormt steeds vaker de norm door modetrends zoals de ‘Kylie Jenner look’ (Amerikaanse tv-ster, model en in 2017 behorend bij de top 10 van personen gevolgd op Instagram). “Als esthetisch arts is het onze taak om vooral uitleg te geven over het natuurlijke ouderdomsproces.” De arts in opleiding vindt dat je de genoemde producten vooral zou moeten toepassen bij het herstel van een ‘natural look’. Zij adviseert dan ook altijd klanten om een pasfoto mee te nemen van vroeger.

Uitgebreide kennis lipoedeem

Waarom koos Irene eigenlijk voor Polikliniek de Blaak? “Onder andere vanwege de uitgebreide kennis van liposculptuur bij patiënten met lipoedeem. Dit is iets waar nog maar weinig Nederlandse artsen zich in hebben verdiept.” Daarnaast is het feit dat er multidisciplinair wordt samengewerkt met huidtherapeuten, dermatologen en chirurgen een pluspunt. “Dr. Boonen is de voorzitter van de NVVCC, de vereniging voor esthetische geneeskunde en chirurgie die voor mijn opleiding zorgdraagt.”

De polikliniek biedt haar bovendien de ruimte om zich te ontwikkelen als arts én als mens. “Ik mag eerst veel leren, onder leiding van dr. Boonen of een collega, voordat ik zelfstandig aan de slag ga. De drempel om iets te bespreken ligt laag en dat is heel prettig.” En last but not least: de kliniek heeft al jaren een vast en hecht team. Dat zegt volgens Irene genoeg over haar werkgever en is ook heel prettig voor patiënten: “het geeft een vertrouwd gevoel als ze niet steeds andere mensen zien.”