Ben ik allergisch?

Een van de meest voorkomende chronische ziekten in de wereld is allergie. In Nederland is bekend dat ongeveer 25% van de Nederlanders last van een allergie heeft. In dit blog leggen wij u uit wat een allergie is, wat mogelijke oorzaken zouden kunnen zijn en welke soorten allergieën er zijn. Tot slot geven we u antwoord op de vraag of u een allergie heeft en welke behandelingen dan mogelijk zijn.

plakproef contactallergie

Wat is een allergie?

Een allergie is een heftige reactie van het immuunsysteem op stoffen uit de omgeving die in principe onschadelijk zijn voor uw gezondheid. De stoffen komen via de neus, mond of huid uw lichaam binnen en veroorzaken bij allergische mensen vervelende klachten. Allergenen komen grofweg in zes verschillende categorieën voor:

  • Inhalering
  • Voeding
  • Insectengif
  • Geneesmiddelen
  • Contactallergenen
  • Beroepsallergenen

Vaak zijn allergiepatiënten gevoelig voor meerdere categorieën, een zogenoemde kruisreactiviteit. Dit komt omdat de structuur van bijvoorbeeld graspollen overeenkomt met die van een hazelnoot.

Heb ik een allergie?

Bij een inhaleringsallergie lijken de klachten vaak op die van een verkoudheid. Veelvoorkomende klachten zijn dan ook een loopneus en jeukende rode ogen. Maar ook vermoeidheid, een verstoord slaappatroon en concentratieproblemen zijn mogelijke gevolgen van een allergie. Wanneer u vermoedt dat u een inhaleringsallergie heeft, wendt u zich dan tot de huisarts.

Ik heb hele andere klachten, wat nu?

U heeft dan mogelijk een contactallergie. Bij een contactallergie wordt namelijk de huid rood en opgezwollen en ontstaan jeukende vochtblaasjes of schilfers. Bekende voorbeelden van contactallergenen zijn nikkel en parfum. Wanneer u een dergelijke allergie vermoedt, kunt u een afspraak maken bij de dermatoloog. De dermatoloog onderzoekt uw allergie door middel van een plakproef. Bij deze proef worden er een aantal pleisters op uw rug geplakt met daarop veelvoorkomende allergenen. Veroorzaken de pleisters een reactie dan is de test positief. De dermatoloog zal dan de juiste behandeling starten.

U kunt bij Polikliniek de Blaak in Rotterdam, Rijswijk en Tilburg terecht voor plakproef en passende behandeling. Maak meteen een afspraak via de website of neemt contact op door te bellen naar 085 488 1700.