Aambeien en zwangerschap: Hoe zit dat nou eigenlijk?

zwangerIedereen heeft bewust of onbewust wel eens last van aambeien. Vaak genezen aambeien binnen enkele dagen tot weken vanzelf. Als de klachten aan blijven houden of regelmatig terugkeren is het aan te raden een afspraak te maken bij een arts.

Aambeien kan meerdere oorzaken hebben. Eén daarvan is zwangerschap. Maar hoe kan het nou dat een zwangere vrouw een vergrote kans heeft op aambeien? In deze blog lees je meer.

Constipatie (verstoppingen)

Bij een verstopping kan door harde ontlasting en langdurig persen een beschadiging ontstaan van de bloedvaatjes in de uitgang van de anus. Dit leidt tot aambeien. Sommige zwangere vrouwen hebben een uitgesproken neiging tot constipatie en dus een verhoogde kans op aambeien.

Tip:

Met de juiste voeding kan constipatie zoveel mogelijk worden voorkomen. Let bijvoorbeeld op dat je voldoende voedingsvezels binnen krijgt.

Groeiende druk op de buikholte

Wanneer de bevalling nadert worden aambeien bij zwangere vrouwen een veelvoorkomend probleem. Dit komt mede doordat de groeiende baarmoeder zorgt voor meer en meer druk in de buikholte, waardoor ook de druk op de bloedvaten toeneemt.

Hormonale invloeden

Tot slot kan ook de gewijzigde hormoonhuishouding bij zwangere vrouwen een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van aambeien. Bij zwangerschap geldt echter wel dat de acute fase van aambeien vaak binnen een week alweer voorbij is. Dit komt doordat hormonale invloeden zich na de bevalling snel weer normaliseren. Ook verdwijnt de druk op de bloedvaten.

Wil jij meer weten over zwangerschap en aambeien? Lees hier meer.