Aambeien: behandeling aambeien – Polikliniek de Blaak

Aambeien worden doorgaans veroorzaakt door een hoge druk rond de anus. Als u last heeft van één van de volgende klachten raden wij u aan een afspraak te maken met één van onze specialisten:

  • Jeuk
  • Bloedverlies
  • Pijn
  • Zwellingen bij de anus
  • Anale afscheiding
  • Problemen met de stoelgang

Aambeien zijn zwellingen aan de binnen- of buitenkant van de anus die kunnen ontstaan door hard persen. Symptomen van aambeien zijn bloedverlies of slijm bij de ontlasting, jeuk of anale afscheiding.

Afspraak maken085 - 488 17 00

Polikliniek de Blaak is dé specialist in de behandeling van aambeien. Wij bieden een compleet pakket van zorg aan op het gebied van anale aandoeningen. Wij hebben geen wachtlijsten, u kunt bij ons binnen een week terecht op spreekuur. Dankzij onze jarenlange ervaring kunnen wij u de beste zorg bieden.

Wanneer moet u uw aambeien laten behandelen?

In veel gevallen genezen uw aambeien binnen enkele dagen vanzelf. Zelfmedicatie kan tussentijds verlichting brengen, echter vaak worden anale klachten niet verholpen door het gebruik van aambeizalven en zetpillen. Wanneer de klachten langer dan twee weken blijven aanhouden of regelmatig terugkomen dan is het aan te raden om een afspraak te maken met één van onze specialisten.

Het is belangrijk om uw aambeien vroegtijdig te genezen anders kunnen er complicaties optreden in de vorm van uitzakking of door de vorming van bloedklonten. Deze complicaties gaan gepaard met pijn en vragen om snel ingrijpen. Om er achter te komen of u last heeft van aambeien kunt u een afspraak maken om langs te komen op ons aambeienspreekuur:

Proctoloog in Rotterdam:
drs. Tanja Cijs

Proctoloog in Tilburg en Rijswijk:
drs. Carla de Wit

 

Stel hier anoniem uw medische vraag

Behandeling van aambeien

Gedurende het eerste consult zal onze arts u uitgebreid naar uw klachten vragen. Op basis hiervan kan de arts een uit- en inwendig onderzoek uitvoeren. Het inwendige onderzoek gebeurt met behulp van een proctoscoop. Het is mogelijk dat een proctologisch onderzoek ontoereikend is en dat aanvullend onderzoek nodig is. Onze arts zal u daarover informeren en de bevindingen met u bespreken. Soms is het haalbaar om in overleg gelijk een behandeling uit te voeren, zoals bij aambeien. Aambeien kunnen worden behandeld door middel van de Barronligatie, ook wel rubberband ligatie of “ elastiekjes schieten” genoemd. Het slijmvlies boven de aambei wordt opgezogen en afgebonden met een elastiekje. De behandeling is vrijwel pijnloos omdat de elastiekjes worden geplaatst op het gevoelloze slijmvlies. In sommige gevallen kunnen patiënten een weeïg gevoel in de onderbuiken ervaren en tot een aantal dagen erna nog wat bloedverlies hebben. De elastiekjes verlaten het lichaam vanzelf door middel van ontlasting.

Testimonial

Ik heb er spijt van dat ik bijna 10 jaar met dit probleem heb rondgelopen terwijl het met een kleine ingreep van een kwartier was opgelost. Uit schaamte en angst voor de ingreep heb ik veel te lang gewacht terwijl dat achteraf gezien totaal onnodig was. Door de professionele houding van de arts heb ik mij niet ongemakkelijk gevoeld en de ingreep stelde eigenlijk niets voor.

– Anoniem –

Bij verwaarloosde en pijnlijke aambeien wordt er een kleine insnede gemaakt die direct verlichting brengt. Pijn is geen typische klacht voor aambeien. Wanneer er pijn wordt ervaren zal de proctoloog moeten zoeken naar een andere, samenhangende, oorzaak. Met een proctoscoop kan de arts de aambeien duidelijk zien en ze afdoende behandelen. Na de genezing kan dan nog een hinderlijk huidflapje, de zgn. marisca achterblijven. Dit kan eveneens makkelijk onder plaatselijke verdoving worden weggesneden.

Het kan zijn dat u geen last heeft van aambeien, maar dat u klachten te maken hebben met een andere aandoening in de anale streek. U kunt last hebben van één van de volgende aandoeningen:

  • Anale trombose
    De vorming van pijnlijke, harde, blauwe knobbels rond de anus. Voor meer informatie bezoekt u de pagina anale trombose.
  • Anale abcessen en fistels
    Een pijnlijke rode zwelling in de buurt van de anus. Dit gaat meestal gepaard koorts. Voor verdere toelichting over abcessen en fistels klikt u op anale abcessen en fistels.
  • Anale jeuk
    Vervelende jeuk rond de anus. Lees meer informatie op de pagina anale jeuk.
  • Anale poliepen en goedaardige gezwellen
    Anale klachten zoals zwelling, bloedverlies, pijn, jeuk etc. Bekijk meer informatie omtrent anale poliepen en goedaardige gezwellen.
  • Anale fissuur
    Blijvende scheurtjes rond de anus. Voor meer informatie klikt u hier.

Vergoeding

Het eerste consult en de behandeling van anale aandoeningen worden bij medische indicatie door alle zorgverzekeraars volledig vergoed. Hiervoor heeft u een verwijskaart van uw huisarts nodig. In dit geval hoeft u de behandeling dus niet zelf te betalen, wel moet u rekening houden met uw verplichte eigen risico.

Mocht u zonder af te zeggen niet op de afspraak verschijnen, dan zijn wij helaas genoodzaakt 35 euro hiervoor in rekening te brengen. Deze kosten kunnen niet gedeclareerd worden bij uw zorgverzekeraar. Voor meer informatie over het afzeggen of verzetten van een afspraak klikt u hier of belt u met 085 488 1700.

Wat zijn aambeien?

aambeien behandelen bij de proctoloog van Polikliniek de Blaak

In het onderstaande fragment legt drs. Tanja Cijs uit wat aambeien precies zijn. Aambeien zijn opgezwollen en uitgezakte zwellichamen in de endeldarm. Deze zwellichamen zijn belangrijk bij het afsluiten van de anus en zorgen ervoor dat er geen ontlasting uit de anus lekt. We spreken van aambeien wanneer de zwellichamen in de anus te veel opzwellen en uitzakken. Dit noemen we inwendige aambeien. In sommige gevallen bevinden de zwellichamen zich buiten de anus. In dat geval spreken we van uitwendige aambeien. Iedereen heeft in feite aambeien alhoewel we dit doorgaans pas benoemen wanneer er (uitwendige) klachten ontstaan.

Waarom krijgt u last van aambeien?

Door een verhoogde druk op de zwellichamen kunnen de aambeien opzwellen, uitzakken en bloeden. Dit wordt veroorzaakt door:

Lichaamsbeweging
Weinig lichaamsbeweging kan leiden tot droge ontlasting. Daarnaast kan langdurig zitten bijdragen aan druk op de anus. Dit leidt tot aambeien.

Verstopping
Bij constipatie zal door de harde ontlasting en langdurig persen een beschadiging ontstaan van de bloedvaatjes in de uitgang van de anus.

Overgewicht
Boven gemiddeld lichaamsgewicht draagt bij aan druk op de anus.

Zwangerschap
Gedurende de zwangerschap en de bevalling ontstaat er een verhoogde druk op de anus waardoor het risico op aambeien toeneemt.

Hoe kunt u aambeien voorkomen?

We kunnen niet genoeg benadrukken dat voorkomen beter is dan genezen. Aambeien ontstaan door stuwing bij een moeilijke stoelgang. De volgende tips dragen bij aan een normale dagelijkse ontlasting:

  • Zorg voor voldoende beweging
  • Voldoende drinken (minimaal 2 liter per dag)
  • Gevarieerde voeding (eet voldoende vezelrijke groente en fruit)
  • Zorg voor een goede hygiëne

Deze eenvoudige richtlijnen volstaan meestal om een normale dagelijkse ontlasting te verzekeren. Deze moet vlot en pijnloos zijn. Langdurig of veelvuldig toiletbezoek met persen is dus zeker uit den boze.

Mochten de klachten aanblijven, dan kan de arts ook medicijnen voorschrijven. Heeft u naar aanleiding hiervan nog vragen of wilt u een afspraak maken, dan kunt u contact opnemen 085 488 1700 of een afspraak maken bij onze proctoloog.

Waarom krijgt u last van de aambeien tijdens de zwangerschap?

aambeien en zwangerTijdens de zwangerschap groeit uw baarmoeder. Dit zorgt voor druk op de darmen. De extra druk zorgt voor een langzamere werking van de darmen. Een droge en hardere ontlasting is het gevolg. Daarnaast heeft ook de gewijzigde hormoonhuishouding invloed op het ontstaan van obstipatie.

Vooral in de laatste maanden van de zwangerschap neemt de druk van het kind in de baarmoeder toe en bij de geboorte zelf zal zich dat nog sterker manifesteren. De druk op de bloedvaten, die het terugvloeien van het bloed naar het hart verzorgen, wordt urenlang tegengewerkt. Dan kan het gebeuren dat de aambeien niet alleen prominent worden, maar dat zelfs een deel van de endeldarm naar buiten komt. Bekijk meer informatie over aambeien en zwangerschap.

Afspraak maken085 - 488 17 00

Het anale kanaal

anus aambeien normale anale kanaalDe laatste 4 à 5 cm van de dikke darm (endeldarm) noemen we het anale kanaal. De anus zelf is een sluitspier die bestaat uit een onderhuids (oppervlakkig) en een dieper gelegen gedeelte. Deze kringspier controleert de doorgang van de stoelgang die al dan niet vast kan zijn. Aan de binnenzijde van het anale kanaal ligt ook nog het zgn. aambeizwellichaam. Dit bestaat uit bloedvatkluwens die bedekt zijn met een (gevoelloos) slijmvlies. Deze belangrijke structuur zorgt voor de zorgvuldige afsluiting die nodig is om de darmgassen tegen te houden. Aan de binnenzijde (in het slijmvlies) bevinden zich ook slijmkliertjes die de stoelgang soepel door de anus laten glijden.

  1. De endeldarm; dit is in feite het laatste deel van de dikke darm, de laatste 4 cm noemen we het anale kanaal
  2. De 2 sluitspieren (de inwendige (3) en de uitwendige (4)) zorgen voor grovere afsluiting
  3. Inwendige sluitspier
  4. Uitwendige sluitspier
  5. Het inwendige zwellichaam (aambeizwellichaam) is noodzakelijk voor de fijngevoelige afsluiting zodat we bijvoorbeeld winden op een bepaald moment wel en ontlasting (ook diarree) niet doorlaten
  6. De slijmklieren zorgen voor de “smering” van de anus en liggen als zwaluwnestjes met hun opening naar binnen gericht
  7. De papillen flankeren de slijmklieren
  8. Aan de buitenzijde rondom de anus bevindt zich nog een aantal bloedvaten die normaal gesproken niet zichtbaar zijn

Brochure over aambeien

Mocht u meer informatie willen over aambeien en de behandelingen van Polikliniek de Blaak, dan kunt u hier onze brochure downloaden.

U kunt terecht voor de behandeling van aambeien bij één van onze vestigingen in Rotterdam, Haaglanden en Tilburg.

Download:  brochure over aambeien behandelen.

Uw proctologen bij Polikliniek de Blaak:

Proctoloog in Rotterdam:
drs. Tanja Cijs

Proctoloog in Tilburg en Rijswijk:
drs. Carla de Wit

Afspraak maken085 - 488 17 00
We bellen u binnen 2 werkdagen terug. Bij geen gehoor ontvangt u een email.