Acne

Hoe ontstaat Acné? De huid bevat ongeveer vijftien talgklieren per vierkante centimeter. Om de huid soepel te houden, produceren ze talg (huidsmeer). De talgklieren monden uit in haarzakjes. Als de openingen van de haarzakjes verstopt raken, ontstaat acné.

Acné is een huidaandoening van de talgklieren die tijdens de puberteit bij de meeste mensen voor komt. Acné wordt ook wel "jeugdpuistjes" genoemd. Hoewel niet helemaal correct, omdat ook volwassenen er nog last van kunnen hebben, geeft deze term wel aan dat dit type acné vooral tijdens de puberteit voorkomt.

Acné kan zich op uiteenlopende wijzen uiten. Bij de één blijft het bij enkele onopvallende puistjes, bij de ander is het een uitgebreide aandoening in het gezicht (neus, voorhoofd, wangen). Deze pukkels en puistjes kunnen ook elders op het lichaam (de rug, schouders, de hals of de nek) voorkomen. Ze kunnen ook pustels en infiltraten in de huid vormen, die vrij pijnlijk kunnen zijn.

acne ontstaat door verstopte porien bij de talgklier onder de huid

 

Normale talgklier             Ontstoken talgklier

Behandeling van acné

Voorgaand aan de behandeling vindt een uitgebreid intakegesprek plaats alsook een grondig onderzoek van uw huid. Na dit huidtherapeutisch onderzoek wordt een behandelplan opgesteld en in sommige gevallen wordt een dermatologisch advies aangevraagd. Het gebruik van producten die de acné moeten doen verminderen en de thuisadviezen die noodzakelijk zijn om de behandeling te ondersteunen zullen in het behandelplan worden opgenomen.

Indicatie

• Jeugdpuistjes (Acné vulgaris)
• Acné Conglobata

Het accent van een acnébehandeling door de huidtherapeut ligt op het manueel reinigen van de huid. Hierbij worden blackheads en whiteheads (mee-eters) verwijderd. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een dun, klein naaldje, die een opening maakt in de huid. Zo kunnen de mee-eters makkelijker uit de huid worden gehaald. Het doel van de behandeling is om ontstekingen te verminderen en littekenvorming te voorkomen. Daarnaast worden nog huidverzorgingsadviezen gegeven.

Nadat acné verminderd of verholpen is, kunnen er soms wat littekentjes achterblijven of is er een grove huidstructuur te zien. Deze littekens en huidstructuur kunnen behandeld worden met verschillende soorten huidvernieuwing en peelings. Ook kan er microdermabrasie worden toegepast.

 

Duur

Het bepalen van de duur van de behandeling is afhankelijk van het verloop van het genezingsproces. In het begin van de behandeling zal de behandelfrequentie hoog liggen. Ze neemt af naarmate de conditie van de huid verbetert. Tussen de behandelingen zitten steeds langere tussenpozen.

Vergoeding

De behandeling van een zieke of beschadigde huid is het specialisme van de huidtherapeut. Om een beroep te kunnen doen op het specialisme van de huidtherapeut is een verwijzing van een arts of specialist noodzakelijk. Vergoedingen voor huidtherapeutische behandelingen door een huidtherapeut kunnen verschillen, en zijn afhankelijk van het type behandeling en van de verzekering die u heeft. In veel gevallen dient u aanvullend verzekerd te zijn om voor vergoeding in aanmerking te komen.

Bekijk hier een filmpje over acne:

Bij de volgende vestigingen van Polikliniek de Blaak kunt u terecht bij een dermatoloog voor acne: Almere, Rotterdam, Tilburg en Rijswijk.

afspraak maken   

Bel mij terug

We bellen u binnen 2 werkdagen terug.

youtube google facebook twitter